Немската гимназия в София отново с най-висок бал за прием
Немската гимназия в София отново с най-висок бал за прием / снимка: sxc.hu
Немската гимназия в София отново с най-висок бал за прием
73423
Немската гимназия в София отново с най-висок бал за прием
  • Немската гимназия в София отново с най-висок бал за прием

Балът за прием след 7 клас е мaлко по-нисък тази година в сравнение с миналата. Това обяви шефът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. По думите й за поредна година най-висок бал за прием има в 91-ва Немска езикова гимназия. Най-ниският минимален бал в нея е 34.502.

На второ място сред столичните училища е Софийската математическа гимназия с бал 34.332. И тази година там няма отделни квоти за момичета и момчета. На трето място е 73-то СОУ с бал 33.900, на четвърто място е Първа английска езикова гимназия с най-нисък минимален бал 33.188. На пето място по бал е Втора английска с бал 33.150.

Сред професионалните гимназии с най-висок бал е Националната търговско-банкова гимназия с бал 30.539, следвана от Националната финансово-стопанска гимназия, където балът е 29.632.

В класирането участват 8208 седмокласници.

Ваня Кастрева посочи, че некласираните седмокласници тази година са 401, като една от възможните причини е те да не са подредили добре желанията си. Другият вариант, според нея, е тези ученици да са написали на първо място паралелка, която е закрита. Кастрева коментира, че тази година закритите паралелки са 17.

„За неподали заявление за участие за първо класиране - общо това са 1145 ученици поради различни обстоятелства. Например, учениците на спортните училища, където приемът е още от 5-ти клас, са успешно издържали националното външно оценяване, но не подават заявление за участие по Наредба 11. Друга категория ученици са не малко ученици от училищата към Министерство на културата", допълни тя.

Кастрева обясни какво трябва да направят родители и ученици, след като класирането е вече факт:

„До 1 юли родителите следва да отидат в училището, в което видят, че са класирани и съответно да запишат детето си, като за тях приключи кампанията, или да подадат заявление за участие във втория етап на класиране, което означава, че могат да се включат без пренареждане на второ класиране, което отново ще завърти децата на същия принцип. Това е от изключителна важност, защото ако те пропуснат да отидат да подадат заявление за втория етап на класиране, те автоматично отпадат и наистина си загубват мястото", обясни Кастрева.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети на сайта на Министерство на образованието ТУК и на сайта на Регионалния инспекторат по образование ТУК, както и в училищните си гнезда.