/ БГНЕС
Цените на винетките няма да се увеличат заради тол системата
98856
Цените на винетките няма да се увеличат заради тол системата
  • Цените на винетките няма да се увеличат заради тол системата
Цените на винетките няма да се увеличат след въвеждането на тол системата от началото на следващата година, потвърди председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов при представянето на системата в офиса на изпълнителя австрийската компания "Капш Солюшънс".

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки

Днес бяха представени начините, по които шофьорите ще могат да купуват новите електронни винетки, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. Електронната винетка ще е необходима за леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона от терминал за самообслужване.
 
Шофьорите, които имат валидни винтени стикери за новата година, ще трябва да конвертират хартиените си винетки в електронни. Подмяната ще може да бъде направена от средата на месец декември 2018 г. до средата на януари 2019 г.
 
Шофьорите, които не са конвертирали хартиените си винетки в електронни, обаче също няма да бъдат считани за нарушители, стана ясно при представяне на системата днес. Контролният орган, които проверява валидността на винетката, на място само за минути ще конвертира стикера в електронен.
 

БГНЕС


Общо 500 ще са терминалите за самообслужване, от които шофьорите ще могат да купят предпочитаната от тях електронна винетка. Те ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове.

За удобство на водачите терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. Когато платят, те ще получават хартиена разписка и генерирано автоматично електронно потвърждение.
 
Как ще плащаме тол таксите?

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват. Шофьорите ще могат да се сдобият с винетка и като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа. На служителя те ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока на винетката, която предпочитат.