НДСВ решава през ноември дали напуска коалицията
НДСВ решава през ноември дали напуска коалицията / снимкa: Sofia Photo Agency

Подготовката на НДСВ за следващите парламентарни избори ще бъде основната тема на насрочения от Софийски градски съд Четвърти редовен конгрес на партията през октомври, научи Дарик от представители на ръководството на жълтата партия. Делегатите трябва да решат дали жълтите да се явят самостоятелно или в коалиция на вота за парламент.

Ще бъде обсъждано и евентуално напускане на партията от управляващата коалиция, макар че тази дилема в момента не стои пред НДСВ, твърдят от ръководството на партията. Според жълтите решаващият момент за оставането им или напускането на правителството и мнозинството ще бъде окончателното решение на ЕК през ноември относно спрените пари по еврофондовете.

Конгресът на НДСВ бе насрочен на основание подписка-молба от една десета от членовете на партията, която е уважена от съда. По време на форума се очаква да бъде избрано ново ръководство и да се препотвърди сегашното име на партията, а именно – „Национално движение стабилност и възход”, казаха от НДСВ.

Няма опция да бъде върнато старото име на жълтата партия, което беше „Национално движение Симеон Втори”, уточниха от жълтото ръководство.