/ БГНЕС, архив
Владеенето и общуването на български език е най-важната компетентност, която работодателите у нас очакват от своите работници. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред 400 хиляди фирми, проведено през март тази година. Бизнесът поставя дигиталната грамотност чак на трето място, след инициативността.

Според данните от проучването, най-търсените специалисти с квалификация и висше образование в България са учителите, шофьорите, лекарите, медицинските сестри и машинните инженери. През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от около 327 хиляди работници, преобладаващо квалифицирани. Само 3 процента от тях обмислят съкращения на персонал.

Кои ще са най-търсените професии у нас?
 
Ако грамотността по роден език е най-значимата за работодателите компетентност на техните работници, чуждоезиковите умения заемат седмата позиция, но се изкачват спрямо предишното проучване на Агенцията по заетостта.
 
Бизнесът очаква още умения за самоконтрол и дисциплина, способност за работа под напрежение, както и знания за новите технологии. В замяна осемдесет процента от анкетираните работодатели твърдят, че ще предложат постоянен трудов договор и пълен работен ден.

„Форбс“: България е в топ 50 на най-добрите страни за бизнес в света
 
Сред най-търсените работници с квалификация са шивачи, охранители, работници в хранително-вкусовата промишленост, а най-сериозни затруднения има бизнесът с намирането на машинни оператори, строители, програмисти и продавачи.  В средносрочен план на работодателите ще бъдат нужни повече от 22 хиляди информатици и още толкова икономисти.
 
Най-много специалисти-висшисти ще продължат да се търсят в държавния сектор, здравеопазването и образованието. В проучването на потребностите на работодателите са обхванати предприятия с различна численост – от микро- до големи предприятия.

IT специалистите остават най-добре платените работници през 2018 г.
 
Най-голям е делът на анкетираните работодатели от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство”, а най-ниска представителност имат предприятията от сектор „Операции с недвижими имоти”.