Най-често съдят България в Страсбург заради полицейско насилие
Най-често съдят България в Страсбург заради полицейско насилие / снимка: БГНЕС
Най-често съдят България в Страсбург заради полицейско насилие
23867
Най-често съдят България в Страсбург заради полицейско насилие
  • Най-често съдят България в Страсбург заради полицейско насилие

Полицейското насилие е сред основните нарушения на България, заради които тя е била осъждана в Страсбург. Това каза адвокат Йорданка Вандова по време на конференция на българската адвокатура. Близо 300 са нарушенията на България, констатирани в Европейския съд, каза още Вандова и допълни, че редица от тях са за едни и същи грешки.

Страната е била осъждана най-често заради полицейско насилие, довело до смърт или до увреждания на здравето, за което липсва ефективно разследване, каза още Вандова. „Намира се нарушение и направото на справедлив процес, липса на равенство на средствата в съдебния процес, много нарушения при извършването на процесуално-следствени действия при претърсване, изземване", обясни тя.

Според Вандова това, че причините за наказанията се повтарят означава, че страната не прави нищо, за да прекрати осъжданията поне в някои аспекти. „Различни са сумите, за които се осъжда държавата и тя с охота ги плаща. Нищо не се прави, за да се намали броя на делата, по които България е осъждана. Дори не настъпва промяна да се ограничи продължителното задържане на лицата", обясни още Вандова. Тя уточни, че страната изплаща между няколко хиляди до няколко десетки хиляди евро на дело.

Адвокат Вандова посочи и някои от най-абсурдните примери, заради които сме били осъждани. Тя даде за пример едно от делата за причинена смърт в полицейския арест. "Едно лице е било пребито до смърт заради това, че е било заподозряно за кражба на девет крави", описа на кратко тя.