/ БГНЕС
Над 1800 училища в 22 области са в грипна ваканция. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му на някои места грипната ваканция ще продължи до идната сряда.

Грипната епидемия се разраства

Просветният министър уточни, че повечето учители вече са оформили оценките от първия срок, а където не са, това ще се случи в първите дни на втория срок.

„Надявам се, че ще успят да преструктурират материала, имаме пропуснати дни, но е по-важно здравето на учениците“, посочи Вълчев.

Министърът бе в парламента на среща с депутати от „Обединени патриоти“, на която бе обсъдено задължителното предучилищното образование и за 4-годишните деца с ангажимента да се поемат таксите им за образование. По време на срещата е коментирано и предложението за въвеждането на военно обучение и родинознанието в училищата.

За пореден път Красимир Вълчев подчерта колко е важно за децата от уязвимите групи да ходят на детска градина.

Омбудсманът: Задължителна предучилищна за 4-годишните е добро предложение, но без такси

„Там ги учат на български, учат ги на елементарни хигиенни навици, социализират ги“, категоричен бе министър Вълчев.

По повод военното обучение и родинознанието в училищата, просветният министър посочи, че поддържането на националната идентичност никога не е преставало да бъде цел на образователната система.

„Не говорим за нови предмети. Ние в момента имаме „Човекът и обществото, който преди беше „Родинознание“. Този предмет има патриотично възпитание, има граждански и социални компетентности. Говорихме за допълнително засилване на някои учебни програми и за промяна на името. Говорихме за национална програма, в която да пилотираме редица дейности, не говорим за военно обучение в традиционния му смисъл, ще бъде съчетано със спорт, занимания по интереси“, обясни Вълчев.