МЗ: Стачката в „ Пирогов” е незаконна, протестиращите: Стачката е законна
МЗ: Стачката в „ Пирогов” е незаконна, протестиращите: Стачката е законна / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Стачката в „Пирогов” е незаконна, тъй като не са спазени изискванията на закона за уреждане на колективните трудови спорове, заявиха от Министерството на здравеопазването. В София е създадена организация за медицинско обслужване на гражданите при евентуални затруднения в работата на „Пирогов”, се казва още в съобщението на ведомството. Стачката ни е законна, спазени са всички процедури, твърдят от стачния комитет.

Според министерството нарушенията са, че работещите не са предявили писмено исканията си и имената на своите представители в преговорите, решението за обявяване на стачка не е взето с обикновено мнозинство от работещите, няма писмено уведомление до работодателя най-малко седем дни преди началото на стачката, не са посочили нейната продължителност и органа, който ще я ръководи. “Всички условия на закона са изпълнени”, заявиха пък от Стачния комитет.

Съгласно решението на Арбитражната комисия по време на ефективни стачни действия работещите в „Пирогов” трябва да изпълняват в пълен обем спешна и неотложна помощ, прегледи на нуждаещите се, както и да осигурят целия медицински персонал съгласно изработения месечен график. Съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове участниците в ефективни стачни действия не получават възнаграждение, се казва в съобщението.

На свое заседание Съветът на директорите на „Пирогов” е взел решение да заведе дело в Софийски градски съд за обявяване на стачката за незаконна, твърди в съобщението си здравното министерство. “Съветът на директорите не се е събрал и не е легитимирал решението за завеждане на дело за доказване на незаконността на стачката в “Пирогов”. На среща в Министерството на здравеопазването тази идея е била споделена като евентуална мярка в случай, че стачката навреди на нормалното протичане на лечебната дейност в болницата и застраши здравето на пациентите”. Това каза шефът на болницата доц. Владислав Христов.

Пирогов” продължава да оказва необходимата медицинска помощ. За преодоляване на евентуални затруднения в дейността на болницата, готовност да приемат пациенти имат Александровска болница, болниците „Царица Йоанна”, „Света Анна”, Националната кардиологична болница, болница „Св. Иван Рилски”, болницата по ортопедия и травматология, ВМА, Първа, Втора, Четвърта и Пета градски болници.

При евентуален отказ за приемане на пациенти в „Пирогов”, ЦСМП - София има готовност да насочи нуждаещите се болни към останалите 25 болници в София, които осъществяват спешна помощ.