МВнР: Масовата емиграция няма да бъде спряна с ограничения за българите
МВнР: Масовата емиграция няма да бъде спряна с ограничения за българите / netinfo

„Всички анализи в България сочат, че няма опасност от масова емиграция на български работници към Великобритания след 1 януари 2007 година”, заяви говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев на пресконференция.

„Разбираме повишената чувствителност на британската страна по въпроса за трудовата миграция, но сме убедени, че той няма да бъде решен с налагане на ограничения за българските граждани”, каза Цанчев. Той отбеляза, че българската страна би била разочарована, ако се вземе решение да се наложи ограничение за свободното движение на български работници, тъй като България има отлични отношения с Великобритания.

„Решението за налагане на ограничения е право на съответната страна, то е предвидено и в договора за присъединяване, смятаме обаче, че такова решение ни поставя в неравноправно положение с 10-те нови членки на Европейския съюз, присъединили се през 2004 година”, каза Цанчев.

„Както по отношение на Великобритания, така и по отношение на други страни-членки на ЕС, които наложат ограничения за свободно движение на работници, ще се обсъди възможността за реципрочни мерки от българска страна”, отбеляза говорителят на Външно министерство.