Министър Ненчев: Йордан Бакалов заслужава да стане шеф на Военното разузнаване
Министър Ненчев: Йордан Бакалов заслужава да стане шеф на Военното разузнаване / снимка: БГНЕС, архив

Йордан Бакалов заслужава да стане шеф на служба "Военно разузнаване". Това заяви военният министър Николай Ненчев. Той говори пред журналисти на излизане от Комисията за контрол на службите, която прие закона за НСО и за „Военна информация".

Според Ненчев Йордан Бакалов притежава всички необходими компетенции за поста.

На въпроса защо именно Бакалов заслужава толкова поста, Ненчев заяви категорично, че той е преминал през системата, бил е член на Комисията за национална сигурност и вътрешен ред през годините, както и това, че е преподавател в два университета, бил е служебен министър на вътрешните работи и познава системата отвътре в детайли. Военният министър допълни още, че Бакалов е професионалист в истинския смисъл на думата и знае какви реформи да извърши в службата, като например да се даде път на младите специалисти, които имат ценз да развиват службата.

Николай Ненчев заяви, че не е съгласен с аргументи като този на Цветан Цветанов, че не е удачно политик да оглави този пост и че на него трябва да застане човек под пагон. По думите му това не е пречка Бакалов да заеме поста. Той добави, че ще изчака депутатите да приемат законопроекта, но ако това отнеме по-дълго време, ще се заеме с назначаването на Йордан Бакалов, за да не остава службата без шеф.

Във връзка със законопроекта, предложен от Реформаторския блок за обединяване на НРС и „Военна информация" в една обща структура, военният министър заяви, че гледа положително на идеята, но за подобна крачка в момента липсвала политическа воля.