/ БГНЕС
Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката, съобщиха от правителствената пресслужба.

Нови сигнали за изчезнали хора не са постъпили. Продължава издирването на двете жени, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Осигурява се нормалното движение по пътищата в пълен синхрон между институциите. Няма достъп до Синеморец, заради преливане на Велека. В момента, в който водата се оттече, пътят ще бъде отворен. 

МВР и всички институции оказват пълно съдействие за евакуацията на хора. Екипите на пожарната отводняват частни имоти и хотели, осигуряват храна на нуждаещите се. Заедно  с доброволците обхождат къмпинг Арапя и с. Кости, които са най-засегнати. С дрон се прави обследване и навътре в морето, благодарение на екипи от доброволци, се посочва в съобщението.

При постоянна координация с Министерския съвет и ангажираните държавни структури, бяха приведени в готовност за оказване на помощ на пострадалите от наводненията в община Царево модулни формирования от Българската армия за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, както и военни хеликоптери от 24-а авиобаза – Крумово за търсене и спасяване от въздуха и военнотранспортен самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база за транспорт на модулен екип за борба с наводненията на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

До полунощ с високопроходима техника от военното формирование от състава на Командване за логистична поддръжка в град Бургас, са транспортирани до бедстващите райони 8 тона сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от Българския червен кръст и Община Царево.

Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и превоз на товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево и възможностите на Българската армия.

 
Лора Метанова/БТА, МО