Мика Зайкова
Мика Зайкова / БТА
„Има такъв народ“ и БСП настояват за промени в актуализацията на бюджета
За промени в актуализацията на бюджета настояват от ИТН и "БСП за България". Пред журналисти в парламента темата коментираха финансистът и депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова и народният представител от "БСП за България" Филип Попов.

"Борбата е за пустите пари - кой да води бащина дружина", коментира Мика Зайкова по повод на дебата за актуализация на държавния бюджет.

Мика Зайкова посочи, че още на пленарното заседание в сряда - първото редовно за седмицата, парламентът ще създаде Комисията по бюджет и финанси, която да се захване с предлаганите промени. Според нея са необходими още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалявало с 10 лева 50-те лева добавки, давани от правителството на Бойко Борисов, което по думите ѝ, е абсурд.

"Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират", посочи депутатът.

Мика Зайкова подчерта още, че трябва да се помисли за вдигането на пенсията за старост, както и увеличение с 10-20 на сто на средствата в помощ на хората в увреждания.
Според Зайкова мотивите за актуализация на бюджета са верни, но вече са остарели.

"Ние имаме най-скъпия ток в ЕС. Това означава инфлация и то сериозна. Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията", коментира Зайкова бързо променящата се обстановка.

Мика Зайкова настоя, че не трябва да има избори "2 в 1" наесен, тъй като по думите й това можело да отвори възможността за манипулации с хартиените бюлетини.

Филип Попов от "БСП за България" заяви, че вчера по време на Консултативния съвет национална сигурност при президента Румен Радев е станало ясно, че по-голямата част и дори всички парламентарно представени партии не възприемат този бюджет.

"Всяка една от тях има забележки по този бюджет. Знаете ги нашите забележки. Ние заявихме, че когато бъде внесен този бюджет в НС, ще направим своите предложения между първо и второ четене, като се надяваме те да бъдат взети предвид и разбира се, да бъдат гласувани", заяви Попов.

Според него Народното събрание и парламентарните групи са длъжни да направят всичко възможно, за да има редовно правителство. По думите му това е инструментариумът, който позволява в една парламентарна република предвид предстоящата тежка зима и есен да посрещнем тези предизвикателства.
БТА