/ DarikNews.bg
Правосъдният министър обвини част от магистратите, че се опитват да запълнят тайминга на протестиращите и бавят гласуването
Хранителни продукти полетяха по сградата на Висшия съдебен съвет, мятани от протестиращите срещу избрания веднъж вече от ВСС нов главен прокурор Иван Гешев. Обстрелът започна, след като магистратите решиха с 20 на 4 гласа да продължат вече започнатата процедура и да не я стартират отначало, както искаха председателят на ВКС Лозан Панов и още няколко съдии. 


След два часа спорове: ВСС реши да прегласува кандидатурата на Иван Гешев


Така решението беше да се премине към прегласуване на вече одобрената веднъж кандидатура на Иван Гешев, след като президентът отказа да подпише указ за назначението му.

Стотината протестиращи "против" Иван Гешев слушаха двучасовите спорове на специално инсталирани тонколони отвън, пред сградата на Съвета. Освен яйца, летяха и кофички с кисело мляко, и домати от множеството, което през годините иначе придоби популярност като "умно и красиво".
 

яйца ВСС
DarikNews.bg

яйца ВСС
DarikNews.bg


За подкрепа, при протеста отиде и Мая Манолова, придружена от бившите депутати на Реформаторския блок Димитър Делчев и Настимир Ананиев.

Именно Делчев бе вносител на промените в съдебния закон, които предпоставиха сегашната процедура на избор на главен прокурор през миналия мандат, когато министър от РБ беше днешният лидер на ДБ Христо Иванов. Манолова, която призова за подкрепа от десните на ДБ преди втория тур, обясни, че е дошла пред ВСС, защото иска съдебен контрол над актовете на бъдещия главен прокурор. "Затова е напрежението, така че хората да са спокойни, да има гаранции за достатъчно контрол", коментира пред медиите бившият омбудсман.

Докато едните протестиращи мятаха яйца по сградата на ВСС, на другата страна на улицата се беше събрала втора група граждани, които пък подкрепят Иван Гешев за главен прокурор. Двете протестиращи групи бяха разделени от много полиция и ограждения, за да се избегнат нежелани сблъсъци.

Вътре във ВСС продължиха дебатите уж по прегласуването, но залитнаха отново към коментари по вече обсъдения президентски указ и вече обсъжданата кандидатура . Тупането на топката ядоса водещия заседанието Данаил Кирилов, който не се стърпя.

"Има колеги, които трябва да уплътнят тайминга на протеста и ние не трябва да приключваме по-рано", избухна министърът на правосъдието.

Някой от ВСС го репликира: "Кой от двата протеста визирате?"

"В който се припознаете, вие сте свободни хора", препоръча Данаил Кирилов.


ВСС излезе във втора десетминутна почивка, за да се успокоят страстите, по предложение на Сотир Цацаров, а протестиращите срещу избрания му приемник, явно, вече примирили се, че и прегласуването ще мине, започнаха да събират пари за озвучаването на следващия протест.
 

протест срещу Гешев
DarikNews.bg