Липсват евтини лекарства за лечение на епилепсия, алармира пациентска организация
Липсват евтини лекарства за лечение на епилепсия, алармира пациентска организация / снимка: БГНЕС, архив
Липсват евтини лекарства за лечение на епилепсия, алармира пациентска организация
50151
Липсват евтини лекарства за лечение на епилепсия, алармира пациентска организация
  • Липсват евтини лекарства за лечение на епилепсия, алармира пациентска организация

В аптеките у нас липсват изцяло евтини медикаменти за лечение на епилепсия. За това алармираха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Епилептично болните в България са 75 000 души, над 30 000 от тях са деца.

Става въпрос за около 15 препарата, чиято единична цена не надвишава 20 лева. Фармацевтичните фирми не проявяват интерес да ги внасят и никой не може да ги задължи, посочиха от пациентската организация. Много от хората с епилепсия се принуждават да пътуват в чужбина, за да си набавят лекарствата, обясни председателят на организацията Веска Събева: „Ние събираме поръчки от цяла България. Като дойдат в София, се правят колетите и се изпращат в цяла България. Мисля, че не е редно това да го прави неправителствена организация".

Решение на проблема може да се търси едва при следващото рамково договаряне в сферата на здравеопазването, посочи Жанета Великова от дирекция „Лекарствена политика" в Националната здравно-осигурителна каса: „Единствената възможност да задължиш или помолиш частна фирма да внесе тези медикаменти е чрез държавна регулация. Това не знам как би могло да стане".

В момента Здравната каса заплаща напълно за скъпоструващото лечение на 22 000 епилептично болни, което струва 1 милион и 500 хиляди лева годишно.