"В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка". Това каза на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова.

По думите ѝ основна причина за неприемане на Плана за възстановяване и устойчивост е била липсата на достатъчно значителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура.

Прокуратурата с нова доза обвинения към изпълнителната власт

"Още през 2010 г. България е осъдена по делото "Колеви" от европейските институции за това, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура и как се търси нейната отчетност", посочи Бориславова. И допълни: "Още в своята предизборна кампания "Продължаваме промяната" сложи като основен приоритет връщането на доверието в съда и прокуратурата чрез дълбока реформа".

Говорителят на на кабинета на Петков подчерта, че "само за 100 дни вече са напът успешно да закрият и да приемат на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата".

Прокуратурата събра в списък политическите обвинения срещу тях

"В ход е и внасянето на законопроекта за реформа на КПКОНПИ. Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин", добави тя.

Бориславова категорично заяви, че българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в посока на реформи.

"За нас буди удивление редица факти в поведението на прокуратурата. Недоумение буди и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани", каза още тя.

Бориславова изрази надежда, че "българската прокуратура ще започне да работи ефективно и ще покаже на българското общество резултати". 

"Прокуратурата не бива да забравя, че тя дължи и отчетност на българския народ", каза в заключение тя.

От Министерски съвет заявиха, че поводът за брифингът са множеството медийни запитвания, постъпили в МС, след състоялия се по-рано през деня брифинг на българската прокуратура. 

На пресконференция по-рано днес заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева заяви, че "в последната една година Прокуратурата на Република България отчита множество атаки от представители на изпълнителната и законодателната власт, насочена срещу съдебната власт и в частност прокуратурата".

"Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт. Тези атаки изкривяват обществената представа за дейността на прокуратурата, като това застрашава правата на всеки един гражданин заради нарушаването на върховенството на закона", добави Пиронева.