Тези атаки изкривяват обществената представа за дейността на прокуратурата, заяви Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор
Прокуратурата с позиция по отношение на "системното нарушаване на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт". Тя беше прочетена от Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор пред медиите.

В последната една година Прокуратурата на Република България отчита множество атаки от представители на изпълнителната и законодателната власт, насочена срещу съдебната власт и в частност прокуратурата, съобщи тя. Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт. Тези атаки изкривяват обществената представа за дейността на прокуратурата, като това застрашава правата на всеки един гражданин заради нарушаването на върховенството на закона, заяви Пиронева.

Борисов, Горанов и Арнаудова - на разпит в прокуратурата (ОБЗОР)

Прокуратурата е съгласна с думите на премиера Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и това, че никой не е над закона. Това може ефективно да се постигне чрез диалог и взаимодействие между институциите съобразно компетентността на всяка една от тях. Поради огромния обем на изнесени неверни твърдения, на моменти граничещи с очевидни лъжи, няма как да се представят по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да представя обективна информация, за да може българските граждани да добият реална представа. В случай на следващ обзор гражданите ще бъдат информирани надлежно, поясни Пиронева и посочи, че днес се очаква подобен "обзор".

"Неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част от които работят в значим публичен и обществен интерес и цели да им се въздейства по непозволени от закона средства. Атаките на прокуратурата целят нейното вероятно овладяване с нелегитимни политически цели.

Прокуратурата започна първо с критики към съпредседателя на Христо Иванов, във връзка с негови изявления за "Барселонагейт", че се очаква замитане под килима отново от страна на държавното обвинение. "Специализираната прокуратура многократно е давала информация по този случай. Всеки може да се запознае с цялата информация, която сме публикували", заяви Пиронева.

Според прокуратурата е пропагандна теза, че липсата на реформа в прокуратурата ще доведе до по-малко средства в Плана за възстановяване, във връзка със скорошни изявления на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Маджарова: В Спецпрокуратурата има няколко дела за корупционни практики на министри


"С намаляване на бюджета за съдебната власт, което е незаконно, води до парализиране на дейността ѝ", заяви Пиронева по повод орязването на средства към прокуратурата - 20 млн. лева бяха орязани за сметка на бюджета на Българската академия на науките (БАН).

"Докладът на АДФИ от миналата година повтаря констатациите на доклада от 2020 г., възложен от прокурор от Специализираната прокуратура, а не от министър Асен Василев, който е послужил в разследването срещу Васил Божков. Още през 2020 година е получен сигнал от Божков и са проверени всичките му твърдения в цялост по досъдебното производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. По искане на наблюдаващ прокурор, специализираният наказателен съд е допуснал и наложил запори и възбрани по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия Божков, посочи Пиронева.

Пиронева заяви, че е изключен разпит на обвиняем с видеоконферентна връзка, преди да му бъде предявено обвинение лично.