Лекарският съюз съветва болниците да съдят здравната каса
Лекарският съюз съветва болниците да съдят здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички болници в страната веднага да заведат съдебни искове срещу Здравната каса за дължимите им забавени суми. Лекарите пък да упражнят правото си на гражданско неподчинение и да организират ефективни протестни действия. Този призив отправиха от Българския лекарски съюз в своя декларация, изпратена до медиите.

От съсловната организация са крайно възмутени от факта, че по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по здравеопазване и по икономика днес депутатите не постигнаха съгласие относно актуализацията на парите за здраве.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев поиска още едно заседание по темата, което да се проведе в четвъртък. Депутатите от ГЕРБ обаче се противопоставиха и напуснаха заседанието днес, заради което то бе прекратено.

От своя страна лекарите обявяват, че продължават да настояват за актуализация на бюджета на НЗОК, но в пълния й размер от 328 млн. лв., а не с предложените 225 млн. лв.

От организацията добавят, че предстоят техни заседания, на които ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират, в случай че депутатите не успеят да гласуват актуализацията на  бюджета до края на тази седмица.