Лекарите харесаха новия министър, спират с протестите
Лекарите харесаха новия министър, спират с протестите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарите харесаха новия министър, спират с протестите
62526
Лекарите харесаха новия министър, спират с протестите
  • Лекарите харесаха новия министър, спират с протестите

Лекарите харесват новия здравен министър и няма да протестират. Това стана ясно след първите срещи на проф. Николай Петров със съсловните организации, професионалистите по здравни грижи и ръководството на Националната здравноосигурителна каса, които той проведе ден след встъпването си в длъжност.

След тях от Фармацевтичния съюз дори изразиха надежда месеците, в които Петров ще оглавява Здравното ведомство, да бъдат повече от два. Той пък от своя страна обяви, че амбицията му е до края на седмицата да изгради за себе си една цялостна картина на проблемите в здравеопазването.

Българският лекарски съюз и новият министър на здравеопазването мислят в една посока, стана ясно от думите на председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.

Той увери, че дори напрежението сред лекарите да не спадне и да се стигне до протести, те няма да са насочени срещу министъра. „Първо възстановяване на старите методики от 2012 г. на касата. Не козметични промени, не неща, които подлежат на тълкувания и са твърде неясни, а работещите, не перфектни, но работещи и създаващи предвидимост в системата методики”, каза Райчинов.

Зъболекарите пък са запознали министъра с друг проблем, според който парите за зъболечение се оползотворяват само от 40-те процента пациенти, които посещават кабинетите. Това поясни д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Ако броят пациенти, които ползват услугите по дентална медицина, заплащани от НЗОК, нарасне с 15% ще се появят сериозни проблеми по отношение финансовата рамка на бюджета”, обясни д-р Миланов.

От Българския фармацевтичен съюз са поставили на министъра списък с 14 задачи за решаване. Според председателя на съюза д-р Мирослав Ненчев обаче фармацевтите ще бъдат доволни дори, ако бъдат решени само две или три от тях. Причината е, че за една година предишния министър Десислава Атанасова не е изпълнила нито една от точките.

„Всички знаете, не от сега, че в доста от общините на България няма аптека, сключила договор с НЗОк, която да отпуска всички лекарства по касата. В много от градовете в страната няма и денонощна аптека”, акцентира той.

Здравният министър допълни, че шефът на касата Пламен Цеков го е запознал със финансовата стабилност на институцията. След като се изяснят детайлите на всички проблеми и станат ясни всички искания, предстои да се проведе обща среща между всички работещи в сектора.