/ БГНЕС
Лекари от двете университетски болници "Пирогов" и "Майчин дом" изродиха преждевременно по спешност бебе на ранена в катастрофа родилка.
 
21-годишната жена пострадала тежко при пътно-транспортно произшествие на 10 март. Била транспортирана в "Пирогов" с опасност за живота, където екипът на Централна реанимация стабилизирал състоянието й, съобщиха от болницата.
 
За да бъде спасено бебето й, което е едва в 28-ма гестационна седмица, бил сформиран съвместен екип между акушер-гинеколози от "Майчин дом" и "Пирогов". Лекарите направили всичко, което е по силите им и след продължителна операция изродили бебето - момче с тегло 1300 гр., 39 см.
 
Майката и детето са настанени за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимациите на двете болници.

БГНЕС

За последните 6 месеца това е вторият случай на съвместни мерки на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни. Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при пътно произшествие се обединяват в необходимостта от съвместна инициатива за повишено внимание и спазване на правилата за безопасност.