Лекари и пациенти се обединиха срещу орязването на парите за болниците
Лекари и пациенти се обединиха срещу орязването на парите за болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекари и пациенти се обединиха срещу орязването на болниците
72418
Лекари и пациенти се обединиха срещу орязването на болниците
  • Лекари и пациенти се обединиха срещу орязването на болниците

Директори на общински болници смятат, че лечебните им заведения ще фалират до 2 месеца в резултат на постановлението на Министерския съвет, с което се въведоха ограничения в парите за болниците. Това стана ясно от думите на лекари и пациенти, които се обединиха в борбата срещу орязването на болниците. Те призоваха лечебните заведения да не спазват постановлението, за да продължават да съществуват. То пък от своя страна е незаконно, смятат от пациентски и неправителствени организации.

Освен че e прието ден преди великденските и обнародвано ден преди гергьовденските празници, постановлението на Министерския съвет, което позволява на Здравната каса да си избира на кои болници да доплаща, е в противоречие с редица закони и с Конституцията, твърди д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Болният има право да избира къде да се лекува и лекарят има право да получи възнаграждение за своята работа. Болният е важният човек, той предплаща услугата, всички ние я предплащаме тази услуга, а никой не ни пита доволни ли сме, не сме ли доволни. Напротив, отнема ни се дори и правото да изберем къде да се лекуваме, отнема ни се дори правото да влезем в болница с това постановление", заяви д-р Кацаров.

Основният проблем обаче е това, което би последвало от подобно решение, а именно - дългове, фалити и закриване на част от болниците, като най-чувствителни тук са общинските лечебни заведения. Позицията подкрепиха и национално представителните пациентски организации.

Асен Георгиев от федерация „Български пациентски форум" призова директорите на болници да не се ръководят от подобни правила и да не ги спазват:

„Пунктовете са общо 17, по които сме внесли жалба във Върховния административен съд за отмяна на това постановление. Ще помоля журналистите да уведомят масово, че това постановление не може да се прилага и не трябва да се съобразява никой с него. Не може да откаже Здравна каса да изплати извършени дейности. Ако не догодина, след 10 години или най-късно когато държавата се сети, че е длъжник в здравеопазването", допълни Георгиев.

Лекарите и пациентите са на мнение, че министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева трябва да внесе предложение за отмяна на постановлението. В противен случай на тях не им остава нищо друго, освен да се обединят сами да приемат правила за прием на пациенти и да изготвят нов национален рамков договор.