Кризата с хероина в Европа продължава, заместват го нови синтетични наркотици
Кризата с хероина в Европа продължава, заместват го нови синтетични наркотици / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Кризата с хероина в Европа продължава, заместват го нови синтетични наркотици
58745
Кризата с хероина в Европа продължава, заместват го нови синтетични наркотици
  • Кризата с хероина в Европа продължава, заместват го нови синтетични наркотици

Кризата с хероина в Европа продължава, но той има заместители - нови синтетични наркотици и стимуланти. Това стана ясно на представянето на годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркоманиите относно състоянието на проблема в Европа през 2012 г.

25 нови наркотични вещества са били забранени през изминалата година у нас, а 4 са веществата, открити за първи път на българския пазар.

В България нараства употребата на амфетамините, екстазите и кокаина, каза Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Основните заместители на хероина в България са метадона и фентанила, който обаче носи много голям риск от свръхдоза.

Пазарът не е пренаситен с тези вещества, защото няма драматично увеличаване на конфискациите. Най-голям брой конфискувани такива вещества у нас пък са синтетичните заместители на канабиса.

В Румъния и Гърция има бум на инжектиращите се наркомани, които са ХИВ-позитивни. Засега няма опасност от епидемия за България, обясниха специалистите.

През миналата година 33 на сто от изследваните мъже, правещи секс с мъже, са ХИВ-позитивни, а за инжектиращите се процентът е 28. Това са нови случаи за миналата година, а процентът обхваща само изследваните хора. За София - процентът е 3.

Епидемията в Гърция се обяснява със засилена миграция от персийските страни и около 19% от европейските. Проблемът за Румъния е, че са спрени програмите за намаляване на вреди и оттам превенцията.

В Европейски мащаб се наблюдава намаляване на употребата, разпространението и конфискацията на кокаин и хероин, обяви Марика Фери от Европейския център, която представи доклад за състоянието на проблема с наркотиците в ЕС. Отчита се обаче завръщане на екстазито на наркотичния пазар, а метаамфетаминът завзема нови територии на пазарът за стимуланти.

Над 50 са новите наркотици, установени през 2012 г., като става въпрос за все по-разнообразни и слабо проучени вещества.

Расте и броят на онлайн магазините, продаващи т.нар. "легални стимуланти". Фери о обърна внимание и на проблема с наркоманите в затворите, при които съществува риск от свръхдоза, като излязат на свобода.