Критична е обстановката след пороите в Пловдивско
Критична е обстановката след пороите в Пловдивско / Снимки: Sofia Photo Agency

Бедствено положение e обявено в Съединение, Марица, Стамболийски и Асеновград. Затворена за движение остава автомагистрала "Тракия". Рекордни валежи от 185 литра на квадратен метър паднаха в Пловдивско. Язовирите преливат.

В Пловдив е създаден кризисен щаб. Екипи на "Гражданска защита" от София, Стара Загора и Кърджали са пристигнали, за да помагат на колегите си от Пловдив.

Без ток са голяма част от град Куклен и селата Ягодово и Катуница. В други осем селища електрозахранването бе възстановено. Без вода остават селата Долнослав и Найден Герово, където са заляти помпените станции. Намалено е водоподаването и в пловдивския квартал Коматево.

Пожарникарите в Пловдив спасиха живота на майка и дете от автомобил, потънал в придошла вода по пътя за село Марково. В селото има наводнени десетки къщи.

Няколко автомобила, между които и таксита, са били затрупани от скална маса и парчета асфалт от свлачище на пътя за село Брестник. Околовръстният път Брестник-Куклен е непроходим, асфалтовата маса е извън платното. Автобуси на "Хеброс Бус" извозват пътниците до края на Брестник, откъдето хората тръгват пеша. До момента щетите в община Родопи се оценяват на над 10 млн. лв.

Най-много валежи са паднали в родопското село Добростан – 185 литра на квадратен метър.

В пет села в община Марица е обявено бедствено положение. В Строево наводнените къщи са 50, повечето от които са от кирпич и има вероятност да паднат.

Започнало е аварийно източване на язовир Въча. Контролираното изпускане ще продължи и през нощта, за да бъде осигурен свободен обем заради продължаващите валежи в района. Преливат още язовирите Леново, Сушица и Точиларци, язовир „40-те извора” е на преливния ръб. Изравнител „Правище” прелива в дерето водещо съм селата Малък и Голям Чардак и Войсил. Прелял е Марковския колектор.

Повишено е нивото на реките в региона, има опасност да прелее коритото на река Кедърица. В община Лъки са откъснати селата Борово, Белица - мостът на река Белишка е под 80 см вода. Пътят е затворен, обходният маршрут за тези села е през Пампорово и Момчиловци.

Част от центъра на Асеновград е залят от тиня, влачена през нощта от силния порой. В квартал Горни воден са се изсипали над 145 литра на квадратен метър. Отнесени са два моста в село Долни Воден и един в село Червен. Има разрушени подпорни стени и множество свлачища. Залети от приливна вълна са две ферми в землището на село Боянци. Има десетки удавени животни.

Непрекъснато се повишава и нивото на река Марица. Бродът на реката към депото в Цалапица е под вода и камионите със столичните бали се отклоняват към Карлово. Колите с пловдивския боклук минават през Стамболийски.

Цяла нощ и в момента 16 екипа от регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност отводняват подлезите на Централна гара и приземните етажи на онкодиспансера, родилен дом Весела, данъчното управление и студентски общежития. Огромни бели плъхове излизат от канализационните шахти в приземните етажи на Детска клиника в Университетска болница в Пловдив, установи репортер на Дарик. Наводнени са и автогарите „Север” и „Родопи”. Тролеите в града няма да се движат до края на деня.

Критичната ситуация със скъсване на стена на микроязовир над село Цар Асен е преодоляна. Две многофункционални машини на "Гражданска защита" са укрепили стената там.

Всички над 180 къщи в село Гелеменово бяха наводнени през нощта, четири кирпичени къщи са рухнали напълно. Има много удавени животни, няма човешки жертви, хората са евакуирани.

Пет села в Пазарджишко са наводнени, положението там е овладяно. В Гелеменово ситуацията е критична, тъй като има опасност от увеличаване на река Телки дере.

Няма бедстващи хора и чуждестранни туристи в планинските райони на Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска области, съобщи за Дарик Христо Велков - дежурен в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към Български червен кръст.

До момента екипите на „Гражданска защита” и Противопожарна охрана не са потърсили помощ от дежурните екипи на службата в бедстващите райони.

Според председателя на Народното събрание Георги Пирински, който посети бедстващия район, трябва да се действа по линия на социалните помощи, а не само чрез системата за противодействие на бедствия и аварии. Там има известни възможности, твърди Пирински.

Други новини от Пловдив