Кристалина Георгиева: Бъчварова в МВР е най-хубавият подарък за 8 март
Кристалина Георгиева: Бъчварова в МВР е най-хубавият подарък за 8 март / снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева: Бъчварова в МВР е най-хубавият подарък за 8 март
78455
Кристалина Георгиева: Бъчварова в МВР е най-хубавият подарък за 8 март
  • Кристалина Георгиева: Бъчварова в МВР е най-хубавият подарък за 8 март

До средата на годината в парламента се очаква да бъде внесен проект на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, който да регламентира въпросите за равното третиране и еднаквото възнаграждение при еднакъв тип труд. Това стана ясно по време на обсъждане на европейските политики, в което участие взеха вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин, както и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Какво е неравенството между половете при заплатите в България?

Над 84 000 жени са самостоятелно заети в последната година, а 15 000 мъже са били в отпуск по бащинство. Данните изнесе вицепремиерът Меглена Кунева и допълни, че у нас равенството на половете, като например в сферата на заплащането, трябва да бъде решено и на законодателно равнище: „Мен неравенството ме отвращава, независимо в каква посока е - дали е по въпроса на равния старт, който всички трябва да имат, дали е по посока на заплащането за еднакъв труд или е по посока на непостигнатото да бъдеш гледан според заслугите си, а не според някакви други привилегии".

Темата за равенството между половете беше продължена и от еврокомисаря Кристалина Георгиева: „Защо имаме нужда от повече участие на жените - за да може едно общество да успее, то трябва да ползва таланта на всички свои хора - и на мъжете, и на жените. Когато пред повече от половината, тъй като жените сме повече от половината от хората на планетата, има бариери да включат този талант в полза на обществото, то от това страда цялото общество - и жените, и мъжете".

Българският еврокомисар коментира още, че в идеята на премиера Бойко Борисов да номинира Румяна Бъчварова за вътрешен министър вижда "подарък за жените": „Това е най-хубавият подарък, който премиерът и Бъчварова направиха на жените в България за 8 март. Чудесно е да имаме и у нас жена на такава отговорна позиция. Представата е, че жените ги бива за образованието и културата, но не и за силовите функции. Аз познавам Румяна Бъчварова. Тя е много отговорен човек, изключително сериозна. Щом е казала да, значи тя самата вярва, че може да се справи с работата".

Кристалина Георгиева допълни, че Европейската комисия не вижда проблем в тегленето на държавен заем в размер на 16 млрд. лева.