Корабостроителницата във Варна - в несъстоятелност до Коледа
Корабостроителницата във Варна - в несъстоятелност до Коледа / netinfo

Производството по несъстоятелност на „Варненска корабостроителница” АД ще приключи до Коледа, съобщиха от Варненския окръжен съд.

Към финалния отчет за дейността на предприятието от откриването на производството по несъстоятелност през 1999 г. до изчерпването на имуществото на корабостроителницата е приложен 61 страници доклад за всички извършени разпределения на сумите, постъпили от продажбата на активите на предприятието.

Общо разпределената стойност възлиза на 37,5 млн. лева. От тях 35,5 млн. покриват вземанията на двамата крупни кредитори с привилегии по първа частична сметка, обезпечени със залози. Остатъкът от близо 2 млн. е разпределен и изплатен на близо 5000 работници и служители на корабостроителницата.

Втората част на обобщаващия доклад представлява 63 листа списък на останалите неплатени вземания на повече от 5000 кредитори на обща стойност 146,5 млн. лева. От тях само 6,8 млн. са неплатените остатъци на работниците и служителите. Останалите 139,6 млн. са вземания на необезпечените търговски кредитори и държавата, които няма да бъдат погасени.

С одобрението на съда, постъпващите средства в периода от последната година и половина от отделни продажби на остатъчни активи са били разходвани само за архивиране на търговската документация на предприятието.

Чрез "Държавен вестник" Окръжният съд насрочи заключителното събрание на кредиторите на несъстоятелното предприятие за петък от 14 часа. Събранието се свиква по искане на синдика. На него се очаква да бъдат приети окончателните сметки за изплатените и останалите неизплатени вземания.

Събранието трябва да реши и въпроса за непродаваемите вещи. Решението ще бъде основание за съда да се произнесе по приключване на производството по несъстоятелност.