Комисията за промени в Конституцията прие изменения в основния закон
Комисията за промени в Конституцията прие изменения в основния закон / netinfo

Временната комисия за промени в Конституцията прие на трето гласуване с 11 гласа "за" и двама въздържали се измененията в основния закон. Те бяха внесени на 22 септември миналата година от Михаил Миков от Коалиция за България, Анелия Мингова от НДСВ, Лютви Местан от ДПС и група народни представители.

Предвижда се промените в Конституцията да бъдат гласувани на трето четене в пленарната зала на 2 февруари, каза председателят на комисията Любен Корнезов.

Промените предвиждат от 1 януари 2008 година дейността на въоръжените сили, както и подготовката на гражданите за защита на отечеството да се уреждат със закони.

Според приетите текстове Народното събрание ще открива заседанията си и ще приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Така отпада изискването за кворум по време на заседанията на парламента, с изключение на откриването им и при гласуването на актовете.

С промените се записва в Конституцията, че парламентът ще има самостоятелен бюджет.

Народното събрание ще изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи.

С промените на конституционно ниво се извеждат и правомощията на Висшия съдебен съвет /ВСС/ - ВСС да назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. ВСС да налага дисциплинарните наказания "понижаване" и "освобождаване от длъжност" на съдиите, прокурорите и следователите, да организира квалификацията им и да приема проекта на бюджет на съдебната власт, записаха още депутатите.

В Конституцията остава разпоредбата, според която при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

Общинските съвети ще определят размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон. Общинските съвети ще определя и размера на местните такси по ред установен със закон.