/ Община Бургас
С 15 гласа “за” комисията по туризъм прие на второ четене Законопроекта за допълнение на Закона за туризма, внесен от Димитър Найденов и група народни представители от "Възраждане".

Мая Наковска, директор дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма изрази подкрепа.

БГНЕС

С промените в Закона за туризма се създава член, според който: За изпълнението на националната туристическа реклама министърът на туризма не прилага разпоредбите на Закона за обществените поръчки в случаите, в които рекламата се изпълнява чрез много големи онлайн платформи или много големи онлайн търсачки относно единния пазар на цифрови услуги, като тези промени не се прилагат за дейности по подготовка, управление и отчитане на националната туристическа реклама.

С промените министърът на туризма трябва да публикува и ежемесечно разширена справка за изразходваните средства по вече гореспоменатите промени, както и за тяхната ефективност на база на данните за ефективност, предоставени от много големите онлайн платформи, съответно много големите онлайн търсачки. Справката се публикува и в отворен, машинночетим формат на портала за отворени данни по смисъла на Закона за достъп до обществена информация. 
БГНЕС