Комисия подхваща проблемите с достъпа до Витоша за туризъм и спорт
Комисия подхваща проблемите с достъпа до Витоша за туризъм и спорт / БГНЕС, архив

Столичният общински съвет (СОС) прие създаването на временна комисия, която да разгледа проблемите с целогодишния достъп до Витоша за туризъм, спорт и отдих. Вносител на доклада е председателят на СОС Елен Герджиков.

В комисията влизат представители на всички политически групи в съвета, които до шест месеца трябва да предложат мерки за решаването на проблемите. Те са комплексни и включват инфраструктурата и транспорта, състоянието на съоръженията за туризъм и спорт, мерките за опазване на околната среда, каза Елен Герджиков пред журналисти.

Мечки живеят на Витоша далеч от хората, садят им овошки за храна с европари

"Макар Столичната община да не е собственик на терени и съоръжения, освен няколко хижи, ние сме длъжни пред софиянци да инициираме активен диалог между институциите и заинтересованите страни, от които зависи бъдещето на планината като място за спорт и туризъм", коментира председателят на общинския съвет.

"Искаме да се позиционираме в диалога между различните институции, които отговарят за природния парк и да изкажем нашето мнение, а чрез нас и мнението на болшинството на софиянци, че Витоша трябва да бъде целогодишно достъпна, да се използва активно според закона", отбеляза Герджиков.

Проекти за нови атракциони ще привличат деца и туристи в парк „Витоша”

Той каза, че комисията ще води диалог с всички заинтересовани страни по казуса - двете ресорни министерства, Агенцията по горите, частните фирми, които оперират в планината, включително и "Витоша ски", които оперират със съоръженията на базата на приватизационния договор.

Екоактивисти настояват пред Борисов за спешни мерки в националните паркове

"Самият договор също ще бъде проучен", подчерта Герджиков. Комисията ще изиска тази информация от компетентните органи и ще помоли за сътрудничество всички държавни институции, които имат отношение по темата за планината.

Източник: БТА