Колекционерите отново се надигнаха срещу задължителната регистрация на антични предмети
Колекционерите отново се надигнаха срещу задължителната регистрация на антични предмети / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Колекционерите отново се надигнаха срещу задължителната регистрация на антични предмети
33238
Колекционерите отново се надигнаха срещу задължителната регистрация на антични предмети
  • Колекционерите отново се надигнаха срещу задължителната регистрация на антични предмети

За пореден път Съюзът на колекционери в България се обяви срещу промените в Закона за културното наследство. Текстовете задължават членовете им да регистрират античните предмети, които притежават.

Колекционерите обаче поискаха отново този срок да бъде удължен, въпреки, че това вече се случи на два пъти. От организацията осъдиха акциите на МВР и прокуратурата от миналата седмица, при които бяха конфискувани близо 80 антични пушки. Колекционерите поискаха да отпадне от Наказателния кодекс и текстът, според който до седем дни трябва да се съобщи на властите за намерен античен предмет. В противен случай наказанието е до три години затвор. От министерството на културата за момента отказват коментар на поставените искания.

„Този закон е много фетишистки. И той казва нещо много еднозначно в същината си -  че предмета е повече от човека", заяви проф. Валери Стефанов. „Наказателният кодекс постулира изключително тежки санкции и наказания спрямо колекционерската общност в България и спрямо хора, в чиито домовете са се озовали старини от една или друга епоха. За едно парче керамика, човекът може да бъде осъден на четири години затвор", уточни той.

„Нашата дейност фактически е стопирана. Ние, които сме представители на търговците-антиквари, не можем според новия закон и наредбата, която е към него, да търгуваме. Представете си един магазин, които има над 3000 предмета и те трябва да се идентифицират", обясни и Юлия Върбанова.

„И сега ние, художниците, ще бъдем принудени, всички художници, които трябва да продават собствените си неща или да ги излагат в галерия, да ги идентифицират и Ивайло Мирчев да доказва, че той е Ивайло Мирчев. Трудно ще стане това. Аз 30-40 години не съм се подписвал на картините си. Какво ще правя сега", обърна се художникът Светлин Русев.

Проф. Димитър Иванов, бивш директор на Шести отдел на Държавна сигурност, пък коментира: „Важен е начинът, по който правозащитната система действа в областта на културно-историческото наследство - главно МВР, частично ДАНС и прокуратурата. Тук има хора, които сме работили в специалните служби на МВР, занимавали сме се с агентурно-оперативна и издирвателна работа и на нас ни е ясно, че това е един технологичен процес. И когато той се наруши, резултатите и последствията са като сега".