Кой е най-добрият град за живеене в България?
Кой е най-добрият град за живеене в България? / netinfo

Второто национално проучване за качеството на живот в българските градове стартира днес. Резултатите – след месец.

Когато правиш нещо за втори път казват, че очевидно пилотното издание е било твърде успешно и има нужда от продължение, но и че въпросния втори опит винаги е труден. И наистина, да поставиш на хирургическата маса 40 български града и да им направиш дисекция по 45 достатъчно различни критерия не е лека работа.

Ако ставаше дума за хора, компании или малки организации, задачата не би трябвало да е трудна, но веднъж изправил се пред 40 града – всеки със своите особености, хубави и лоши страни – ситуацията се усложнява.

Въпреки всичко, проучването е факт – за втора поредна година Дарик радио и 24 часа търсят «Кой е най-добрият град за живеене в България?»

За тези, които са забравили, миналата есен бе първото издание, което амбицира жители на 35 български града да покажат колко добър е града им, върна усмивката на лицата на някои кметове, провокира други, но в крайна сметка създаде първата адекватна картина за качеството на живот в българските градове. Тогава класацията ни отне два месеца треската подготовка и няколко безсънни нощи преди обявяването на победителите.

Днес започва второто издание на проучването ни. Навярно вече забелязвате първата голяма разлика между тазгодишното и предишното. През 2008 добавихме 5 нови града (Гоце Делчев, Троян, Нова Загора, Карлово, Разград), както и 5 нови критерия. Така градовете стават общо 40, а критериите 45. Всички те бяха внимателно подбрани и шумно дискутирани на дълги редакционни сбирки. Репортерите на Дарик и 24 часа инспектираха градовете в рамките не повече от месец, за да определим дали Варна ще запази призовата позиция от миналата година.

През 2007 година първите 10 града в България бяха тези:

1 Варна

2 Пловдив

3 Велико Търново

4 София

5 Бургас

6 Русе

7 Стара Загора

8 Благоевград

9 Кюстендил

10 Кърджали

Тази година надпреварата обещава да бъде още по-интересна. Не само, заради появата на нови претенденти (нищо чудно някои от тях да попадне в първите десет), но и активната работа на кметства за място на поверените им градове на челни позиции. Борбата се води на различни фронтове – от палми, нови училищни автобуси, пореден мол, освежен парк до инсталиран безжичен интернет на открити пространства и организиране на нестандартни културни събития.

Имагинерният ни “най-добър град за живеене в България” продължава да бъде в мечтите ни и това е основната идея на нашето проучване – като въведем състезателен елемент да амбицираме всички, които могат да направят градовете по-симпатично място. И един ден да се събудим в по-приятно място за живеене.

Както и миналата година, така и тази, изследването ни е уникално със странната си методология. Въпреки това, за нас тя е твърде обективна и меродавна именно поради наличието на микс от обективни (престъпления, образование, здравеопазване) и чисто субективни показатели (хубава главна улица, градска среда, добри кафенета и възможност да пазаруваш късно вечер). Заедно с това, винаги перфектната комбинация от добри местни медии, източници за забавление, близост до международно летище и добра инфраструктура, превръщат един град в малко по-добър за живеене от друг.

През изминалата година се убедихме, че провеждайки изследването по нашия субективно-обективен модел долавяме най-добре пулса на града и оценяваме правилно достойнствата му. Ако ни обвините, че отделяме прекалено много внимание на шантави критерии като «място за пиене на кафе в центъра на града» и «наличие на безжичен интернет», ние няма да си поръсим главата с пепел, а яростно ще защитим необходимостта точно от такива показатели.

Навярно поради тази причина въведохме българския вариант на прословутия Big Mac индекс на Economist, който в случая се нарича «индекс кебапче – каква е цената на едно кебапче, продавано на улицата?». Заедно с това, ще откриете как точно критерий «брой слънчеви дни» изстрелва даден град с една позиция напред. После ще разберете защо ако във вашия град администрацията е удобна и времето за бюрократични процедури е сведено до минимум, ще получите няколко допълнителни точки.

Питаха ни как точно се оценява «близост до море/планина/курорти» и «летище». Толкова е просто – ако живеете в Русе и Букурещ очевидно е съвсем близо, твърде е вероятно да получите повече точки от пловдивчани, които имат летище, но то не предлага толкова полети, колкото Отопени. Така е и с близостта до море/планина/курорти – не винаги е задължително те да са в града, просто е важно да стигате бързо до тях. Ако пък в града ви има най-много детски градини, но за тях се чака с години и записването се е превърнало в риалити състезание между родители, няма защо града ви да получи максимално оценка по този показател.

И така, битката между градовете започва днес и вие ще бъдете свидетели в реално време на класирането на гладовете чрез репортажите във вестник 24 часа и Дарик радио, както и чрез специалния уебсайт grad.dariknews.bg

Без самоцелни претенции за представителност, нашето изследване бързо се превърна в нещо като институционална лига на необикновените градове, с която останалите трябва да се съобразяват. Продължаваме да вярваме, че е по-добре да посочим добрите примери и места и да ги възнаградим, вместо да сочим ехидно с пръст лошите и да приковаваме вниманието на всички към вечните проблеми като дупки по улиците, лоша транспортна мрежа и липса на детски площадки.

Тази година започваме точно на 15 септември с нов критерий за първолаците, тъй като вярваме, че всеки, който инвестира в образованието, инвестира в своето бъдеще.

Някои биха се учудили, че не поощряваме градове, в които никне мол след мол или поредната еднотипна кафе или фастфууд-верига. Рецептата да направиш добър за живеене град не е да го напълниш със Starbucks и McDonald's-подобни заведения, еднотипни шопингцентрове и бетонни бизнес-центрове. Приятната градска среда изисква поощряване на малките предприемачи и местни компании, които просто искат да направят квартала, града или общината малко по-забележима, цветна и приятна за живеене.

Може би точно поради тази причина, а и много други, много софиянци не можаха да разберат защо столицата не е в първите три за миналата година. Дали тази ще бъде на предна позиция – дори и ние не знаем към този момент. Но два нови мола няма да помогнат, повярвайте.

Иначе, добрите световни примери са много и странно защо родните кметове не черпят идеи и вдъхновение от тях. Новият план за развитие на Абу Даби например, който мога да пратя на всеки желаещ, разкрива неподозирани възможности за всеки град. Други детайли и идеи има навсякъде – пътя до летището в Сингапур, уличните часовници в Прага, абонаментните програми за колела в Осло, киносалоните на открито в Атина, трамваите в Бордо, новото строителство в Цюрих, развитието на градския релеф в Мелбърн, детските градини в Токио и зелените проекти в Ню Йорк. Идеите, не задължително свързани с пари, са навсякъде. Необходимо е просто малко оглеждане, щипка инициативност и поръсване с добри намерения.

Резултатите от специалното проучване на Дарик Радио и вестник 24 часа ще бъдат обявени в края на октомври.

*Пишете ни на gradove@darik.net

Градовете през 2008 година:

Добрич

Варна

Бургас

Сливен

Стара Загора

Хасково

Пловдив

Пазарджик

София

Кюстендил

Благоевград

Видин

Враца

Плевен

Габрово

Велико Търново

Русе

Шумен

Казанлък

Кърджали

Перник

Ямбол

Монтана

Димитровград

Търговище

Ловеч

Силистра

Дупница

Горна Оряховица

Свищов

Смолян

Сандански

Самоков

Лом

Севлиево

Разград

Карлово

Нова Загора

Троян

Гоце Делчев