Кирил Петков и Асен Василев започнаха първия кръг от срещи с политическите сили, с които имат близки позиции. Днес те са имали разговори с ИТН, БСП и ДБ, съобщиха от "Продължаваме промяната" пред медиите. Целта е била да се разберат за начина, по който ще започне договорния процес по съставянето на правителство. По думите на Петков всички срещи са протекли много конструктивно.

Вътрешната опозиция в БСП иска Нинова да се оттегли от преговорите за правителство

"За да можем да говорим за политики, всяка партия ще даде най-добрите си специалисти по отделните теми. Ще се срещаме заедно, не индивидуално с отделните партии. Целта е накрая да излезем с истинска програма, която ще разписва ясно датите, в които тя трябва да се случи. Вярваме, че за пръв път ще има коалиционно споразумение, което ще зададе ясни посоки как да действаме", заяви още Кирил Петков.

Лидерът на "Продължаваме промяната" допълни, че иска да създаде "А" отбора на България.

"Днес беше само "Здравейте, радваме, че можем да се поздравим след изборите, че имаме общи задачи". Хубавата новина за всички български граждани е, че всяка партия осъзнава колко е важно да имаме правителство и, че процесът по сформирането му е също толкова важен", допълни Петков, който се очаква да бъде номинацията за министър-председател.

Кирил Петков Христо Иванов
БГНЕС

От думите на лидера на ДБ в оставка Христо Иванов стана ясно, че между двете формации няма никакви съществени различния и спокойно биха могли да се коалират.

"Хубавото е, че има нагласа да се състави правителство, което да бъде амбициозно - точно това очаквахме ние. Ние сме обнадждени и гледаме с оптимизъм на това, което започва. Нямаме никакви съществени различния във вижданията с очакваните мандатоносители от "Продължаваме промяната". Аз съм в оставка и сега ще поискам от нашия Национален съвет да подкрепим правителство с техен мандат, нямам причини да очаквам, че това няма да се случи. Ще отнеме време, защото наистина ще се разработи добър план за работа и хората ще знаят накъде се движим и кой носи отговорност за всяка отделна стъпка", допълни Христо Иванов.
Христо Иванов подаде оставка

По думите му за конкретни имена по време на срещата не говорено. "Единственото име, което беше споменато беше това на Гешев, но не в контекст на правителство", заяви още Иванов.