/ БГНЕС
Погребалният бранш се закани да блокира централни булеварди, ако исканията му не бъдат чути
Представители на погребалния бранш излязоха на протестно шествие в София, пише NOVA.

Погребалните фирми не са съгласни със законово предложение на ВМРО, което предвижда общинските съвети да могат да приемат наредби, които управляват цялата дейност по погребалните обреди. С автошествие от около 40 катафалки от Централни гробища до Столичната община и Народното събрание собствениците на погребални агенции изразяват недоволството си от готвените промени в Закона за устройството на територията.

Организации в погребалния бранш излизат на протест в София

БГНЕС

С готвените промени общинските съвети ще могат да приемат наредби, уреждащи, управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации и други дейности, като в тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

Според протестиращите така се премахва конкуренцията. За това настояват за изцяло нов закон. Шествието на катафалките премина и пред Народното събрание.

БГНЕС

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.