/ ThinkStock/Getty Images
Организации в погребалния бранш планират да блокират центъра на София с шествие с катафалки от 13.00 до 16.00 часа днес.

Те не са съгласни внесени от депутати от "Обединени патриоти" промени в Закона за устройство на територията, в които се потвърждава правото на общинските съвети по места да приемат наредби, уреждащи цялостната дейност по тъжните обреди.

"Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони", заяви пред БНР Борислав Петров от бранша.

Южнокорейките отказват да имат деца в знак на протест

По думите му в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска.

"Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент... Общините имат интерес от това, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти".

Юлиан Ангелов, депутат от ВМРО, обяви:

"Законовата промяна не е насочена срещу траурни агенции или определени хора. С тази законова промяна даваме възможност общините да си приемат наредба, с която да урегулират дейностите в общинските гробищни паркове... Рекетът на опечалените и гаврата с паметта на починалите трябва да престане, това не може да продължава".