Калфин ще бъде домакин на срещата на външните министри от ПСЮИЕ
Калфин ще бъде домакин на срещата на външните министри от ПСЮИЕ / снимкa: Sofia Photo Agency
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще приеме Марек Белка, изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Европа на ООН /ИКЕ/. Това съобщиха от Министерство на външните работи. На срещата ще бъде представен докладът на ИКЕ "Паневропейската перспектива за икономическата интеграция на ЮИЕ: ролята на ИКЕ". Докладът е изготвен от Горан Свиланович, бивш министър на външните работи на Сърбия. Документът се представя официално преди предстоящата първа среща на Регионалния съвет за сътрудничество на 27 февруари и министерската среща на ПСЮИЕ на 28 февруари.

В дискусията по доклада ще участват Оскар Никовиц от Европейската комисия, постоянният представител на ПРООН в София Хенри Джаклин, Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии и Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията.

Икономическата комисия за Европа е една от петте регионални комисии на ООН, чиято основна цел е насърчаването на икономическото сътрудничество между страните от организацията, създаване на условия за социално-икономически прогрес и развитие, и постигане на по-висок стандарт на живот.

Конкретните приоритети и области на дейност на ИКЕ се определят от страните от организацията в зависимост от тяхната оценка на текущото политическо и икономическо развитие на региона и техните виждания за необходимостта от общи регионални усилия в социално-икономическата област.