НДК
НДК / БГНЕС, архив
Ремонтът и преустройството на най-големия конгресен център в Югоизточна Европа - Националният дворец на културата, ще приключи в срок, въпреки забавения работен проект за модернизация, увериха оттам. Именно в НДК ще се провеждат всички мероприятия, срещи и заседания по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В рамките на шестте месеца българско председателство в София се очаква да пристигнат 20 хиляди висши европейски чиновници, държавни глави и министри, съобщава БНТ.

20 000 европейци у нас за българското председателство
 
Откъде идва забавянето в НДК - най-големия конгресен център в Югоизточна Европа?
 
Има два проекта за ремонт на НДК - единият за текущи дейности, вторият работен проект за мащабна реконструкция. Забавянето е заради изисквания на службите за сигурност, които все пак ще трябва да охраняват 20 000 представители от ЕС в периода януари - септември 2018 г., когато България ще поеме ротационното председателство на ЕС от Естония.

Шефът на НДК притеснен как ще се справим с председателството на Съвета на ЕС
 
Заради изискванията на службите първоначалният работен проект се е наложило да бъде преправен и сега е входиран в Министерски съвет за одобрение и гласуване.
 
17 млн. лв. е бюджетът на ремонта, сега може би ще се оскъпят дейностите. Иначе - пленарната зала в НДК, където ще се заседава, е доста по-голяма и ще бъде по-функционална от тази на Съвета в Брюксел.
 
Ремонтирани ще бъдат зали 4, 6, 7, 8 и 9, фасадата, покрива, входовете на НДК.

С мащабен ремонт за 35 млн. лева преобразяват НДК
 
НДК от аналогов център ще се превърне в дигитализиран - с нова комуникационна система.
 
Флашка с компютърен алгоритъм ще управлява осветлението и всички системи в двореца.
 
"Сигурността е номер едно, както знаете, не само в България, а в целия ЕС, целия свят. Изискванията бяха много, много големи на службите за сигурност, които работиха в продължение на 2,5 месеца. Това съответно се отразява на проекта", каза Ивелина Кичукова, ръководител направление "Програма и реализация" в НДК.

Центърът на София сменя облика си лятото
 
"Това са предимно функционалности, свързани със сигурността, различни преградни стени, повече видеокамери, видеонаблюдение, всичко това, естествено, че оскъпява проекта", уточни още тя.
 
Няколко милиона лева са отделени и за службите за сигурност, които ще охраняват чуждите делегации, пространството и мероприятията тук. Между 80 и 130 млн. лв. ще струва Европредседателството ни.
БНТ