Ако установим, че има пожар в дома ни, първо трябва да запазим спокойствие. Паниката е лош съветник. Второ, трябва да успеем да сигнализираме на компетентните органи - телефон 112, да обясним ясно къде и какво гори. Трето - да предприемем евакуация. Трябва да напуснем мястото на пожара. Това каза комисар Росен Петров, заместник-директор на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му, ако пътят ни е ограничен и не можем да напуснем горящо помещение, трябва да потърсим място, където можем да бъдем защитени - да отидем до прозорец, до балкон, за да дишаме чист въздух. "Ако това е невъзможно, можем да покрием откритите части на тялото си с мокри кърпи и одеяла. Трябва също да търсим начин да дишаме", посъветва комисар Петров.

"В банята също е място, където можем да оцелеем при пожар - трябва да се охлаждаме с течаща вода. Ние трябва да сме сигурни, че всички пребиваващи в жилището и сградата са предупредени за пожара. Нужно е да сме сигурни, че пожарната е уведомена за инцидента, да познаваме сградата и да знаем какъв е евакуационния път от нея. Асансьорите не са начин на евакуация. Ако пожарът е в начална фаза, има вариант да се опитаме да го гасим, но никога, когато той е вече в силната фаза", предупреди комисар Петров.

Трима души загинаха при голям пожар в столичния квартал „Люлин“

"За да опитваме да гасим огъня, е нужно да сме почти убедени, че можем да потушим пожара сами с подръчни средства. Ако имаме пожарогасител, не бива да го използваме, ако не сме работили с него преди, защото в противен случай рискуваме да изгубим време", даде насоки експертът.

"Много важно е да действаме адекватно - 70% от загиналите при пожар са загинали от отравяне с въглероден двуокис, сероводороди и различни цианиди. Ако човек е обгазен и имаме достъп до него, трябва да можем да го изнесем на безопасно място, на чист въздух, ако е загубил съзнание, можем да опитаме да окажем първа помощ", даде подробности по темата комисар Росен Петров.

Той посочи, че всеки пожар е съпроводен от опасни фактори - дим, който съдържа концентрации на токсични вещества, като те забавят мисълта и действията ни. "Пожарът е опасен и високата температура оказва особено опасно въздействие върху кожата и дихателните ни пътища. Доказано е, че температура от 150 градуса поразява белите ни дробове. Нормален организъм може да издържи около 10 минути на температура около 100 градуса. Кислородът е с ниска концентрация, което също забавя реакциите ни", завърши комисар Петров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Агенция "Фокус"