Бизнесменът и бивша барета Алексей Петров беше убит на 16 август на пътя, който води към хижа "Алеко", над столичния квартал "Драгалевци". По Алексей Петров е стреляно с автомат. При покушението беше ранена и 48-годишна жена, която го е придружавала. Тя е настанена в „Пирогов“ с огнестрелна рана. Извършени са ѝ две операции. Жената е в тежко състояние, но без опасност за живота.

Застреляха Алексей Петров, бил е с трима души охрана

Петров е бил охраняван от трима бодигардове, но те са били на разстояние от него по време на убийството.

Какви са мотивите и възможните версии за показното убийство на Алексей Петров според криминалисти, анализатори и политици.

Кой беше Алексей Петров?

„Датата на убийството на Алексей Петров не е случайно подбрана. Първият опит за покушение беше на 15 август 2002 г., а той всяка година дава курбан, че е останал жив. Периодът е много благоприятен да се спи в гората, човекът, който е извършил убийството, е бил подготвен да прекара няколко нощи в планината. Така ще се оттегли през възможно най-неочаквания път, във Витоша има различни пътища без асфалт, които могат да изведат към Дупница, Самоков, Перник. Един човек с военен опит няма да има проблем да изкара до септември в планината и никой да не го забележи. Стара вражда или накърнено его вероятно е причина за покушението. Това каза за "Здравей, България" по NOVA социологът доц. Стойчо Стойчев.

Адвокатът и бивш следовател Андрей Цветанов заяви, че мястото на убийството е подбрано добре. "Няма покритие на мобилни телефони, а самият Петров е подценил сигурността си. Тогава аз го разпитвах, но не се потвърди, че е отвличал лице от Варна и го е рекетирал край София. По онова време очевидно някой искаше да се освободи от него. Алексей имаше седем обвинения. Шест човека са обвинени по неговото дело, но той беше оправдан по всички обвинения, че е организатор на престъпна група. Възможна хипотеза е, че поръчителят на трите покушения е един същ", коментира той.

Покушението срещу Алексей Петров: Реакциите на политиците, експертите и институциите (ОБЗОР)

Журналистът Кирил Борисов от "168 часа"
смята, че информацията в ДАНС би била полезна както за Алексей Петров, така и за хората, които е искал да контролира. "Възкръсна като феникс при новото управление. След ареста му за няколко години беше изваден от голямата игра, но после се завърна като експерт и преподавател. Денят, в който беше убит Алексей Петров, беше рожденият ден на Борислав Сарафов. Петров е изпълнявал задачи по конкретни казуси и е вършил работата си добре. Той е по-скоро посредник между служби, престъпен свят и власт", подчерта той.

От своя страна Огнян Стефанов, главен редактор на Frognews, посочи , че много хора биха имали мотив да желаят неговото премахване. Според едни е трети, според други четвърти опит за покушение срещу него. Това означава, че през годините е бил мишена неведнъж и се е забърквал с хора, които по този начин са решавали нещата. Какво значи, че се връщат мутренските времена, те тръгвали ли са си? Мафиотска държава сме не защото Алексей Петров е убит, а защото не беше осъден. След неговото убийство много прокурори и съдии са в лоша позиция, защото ги е държал с компромати", заяви той.

Според Иван Демерджиев спокойствието на Петров показвало увереност, че е достигнал ниво на закрила дори от държавата

„Най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров, но и много други анализатори го свързваха с това, беше ролята му при съставянето на последния кабинет. Той самият се афишираше като едва ли не архитект на този кабинет, като посредник, като гарант за случването му. Той афишира този кабинет като нещо, което е факт и технически ще се гласува по някое време в Народното събрание. Това е за мен новата роля на Алексей Петров”, коментира в предаването „Здравей, България” бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Останах с впечатление, че той не просто се манифестираше, а и други обстоятелства сочеха натам, че той пак беше архитект и гарант на това, което се случи, и доведе до съставяне на правителството”, заяви Демерджиев.

Самото спокойствие, с което Алексей Петров е действал последните седмици, дори в деня, в който е убит, показвало, според бившия вътрешен министър, че Петров „не е имал никакви притеснения, свързани с предишния му начин на живот. „Толкова спокоен, самонадеян, самоуверен - за мен означава, че този човек е вярвал, че е достигнал едно ниво на закрила дори от страна на държавата. А кой е имал интерес този човек и такъв човек да бъде премахнат, вече трябва да дадат отговор прокуратурата и разследването в случай”, коментира още бившият вътрешен министър.

По отношение на коментарите на Петров преди време, който призоваваше бившия главен прокурор Иван Гешев да се оттегли, Демерджиев каза:

„В един момент аз останах с усещането, че Алексей Петров се превърна в говорител на всичко това, което доведе към следващите процеси. Той беше един от малкото хора, които публично правиха тези призиви и приканваха господин Гешев да се оттегли”, коментира Демерджиев. „Не бих казал поставено лице, а сериозен фактор. Както го определиха - архитект и гарант на сглобката”, каза Демерджиев.

„Между другото, хората от престъпния свят не си позволяват подобни действия, освен ако определени политически процеси не предполагат това да се случи”, каза Демерджиев.

„Изключително предпазлив човек, който в деня на убийството му не е вярвал, не е очаквал, че има повод и причина някой да посегне на живота му, така че, според мен, най-голямо внимание заслужава последната му роля. Мотивът, според Демерджиев, би могъл да бъде, че е „човек с изключително много информация, човек запознат с генезиса на много процеси, може би един такъв човек е неудобен”.



Иво Инджев: От години Алексей Петров е добре приет по върховете на българската политика

От години Алексей Петров е добре приет по върховете на българската политика. Не е изненадващо, че името му се свързва със сегашното управление, очевидно е имал големи амбиции да участва в политиката. Убийството на Алексей Петров е класическата дефиниция за организирана престъпност. Това е сливане на политиката с криминалния свят. Когато се опитват да убият три пъти един бизнесмен, специалист по въпросите на сигурността, бивш съветник в ДАНС, очевидно някой много сериозно го иска мъртъв. Това заяви журналистът Иво Инджев за "Твоят ден".

"Виждаме висока степен на професионализъм от извършителя на убийството. Има и версия, че има и втори стрелец, който е стрелял почти едновременно с него. Преди време публикувах списък, взет от външното министерство на Швеция, във връзка с посещение на Георги Първанов по времето му като президент. С него имаше бизнес делегация, но президентството отрече Алексей Петров да е бил там, а аз го доказах. Няма да се учудя, ако има дори малка сръбска връзка в убийството, щом техните медии се интересуват толкова от казуса", коментира той.



Цветан Цветанов: Има доста натрупано напрежение срещу Алексей Петров от организираната престъпност

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира покушението срещу Алексей Петров като го определи като човек, който е успявал да постига политическо, икономическо влияние, както и в организираната престъпност. „През всичките тези години той имаше възможност да печели съратници във всичко, което иска да постигне. За съжаление, обаче, държавата никога не посмя да работи ефективно, защото той имаше много голямо политическо влияние. Това каза Цветан Цветанов в ефира на „Здравей, България”.

„Това, което направихме в периода, в който бях вицепремиер, е да се задейства операция „Октопод”. Тази операция беше проведена на база достатъчно данни и доказателства към началния етап на разследването. И имаше доста решения за "задържане под стража" на Петров и групата с него. Но интересното е че след 2013 г. започнаха много странни обстоятелства, които съпътстваха делото. Например през 2015 г. Георги Цветанов, основен свидетел по делото, загина при странни обстоятелства”, заяви Цветанов.

Бившият вътрешен министър отбеляза, че по времето, когато е заемал поста е имало изключително добра координация между министерството и прокуратурата, в лицето на Борис Велчев, който е бил главен прокурор по същото време.

„Повече от 20 години Петров имаше възможността да въздейства, така че при всички положения има доста натрупано напрежение, спрямо него, от представители на организираната престъпност и на икономически кръгове, които той може би е засягал. А близостта му с бащата на Кирил Петров е много странна за мен, както и сближаването на Петков и Борисов в последните месеци”, заяви Цветан Цветанов.

„Самият Алексей Петров е споделял, че е правил подобна среща - между Борисов и Кирил Петков, и това е ясно, че е факт. Да не забравяме, че познавам добре отношенията на Борисов с Алексей и припомням, че е имал съвместна фирма с Алексей Петровв един период от време”, обясни още Цветан Цветанов.



Според Тихомир Безлов мотивите за убийството могат да се търсят в миналото на Алексей Петров

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията
каза в студиото на "Денят започва" по БНТ, че заради сходство с предишните опити за покушение срещу Алексей Петров, мотивите за убийството могат да се търсят в миналото на бизнесмена. Но самият той смята, че е по-вероятно да става дума за дейността му напоследък.

"Хората виждат сходство в подхода за убийството на Алексей Петров. Отдават го като една стара линия на конфронтации и враждебност. Даже има хипотези кои са възможните поръчители. По-скоро трябва да търсим причината в последните месеци. Застрахователната компания, която се смята, че е негова собственост, беше много активна в блокирането на един закон, свързан с европейските правила за застраховане, което имаше проблеми първо в комисия, но в крайна сметка законът беше блокиран и тогава се заговори за коалицията "Алексей Петров", поясни Тихомир Безлов, експерт по сигурност.

Тихомир Безлов
БГНЕС

По думите му, доста е ограничена информацията, която споделят разследващите. Имаше много спекулации за жената, която е била с Алексей Петров. Периодично я обявяваха за починала. Имаше различни коментари за оръжието, което е използвано. Даже дълго време нямаше потвърждение, че Алексей Петров е убит, коментира Безлов.

Николай Кокинов смята, че убийството на Алексей Петров ще остане неразкрито

„През годините Алексей Петров се превърна в обект на прокурорско разследване. Беше командирован специален прокурор, който да работи по неговото дело (прокурор Костов, който тогава в Бургас беше постигнал успехи по отношение на една организирана престъпна група) и всъщност той започна това дело като наблюдаващ прокурор“ - това каза в "Денят започва" Николай Кокинов - адвокат и бивш градски прокурор на София.

"Той беше такава личност, която имаше силно присъствие във всички сфери, в които се занимаваше, включително в преподаването, в застрахователния бизнес, в бойните спортове и федерациите, в които е участвал. Беше ярък като характер", каза Кокинов.

Убийство Алексей Петров
БТА

Той смята, че това ще е поредно неразкрито убийство.

"Тези убийства обикновено разграничават извършителя от поръчителя и помагачите. Ако случайно бъде разкрит извършителя, той не винаги знае кой е поръчителя", уточни Николай Кокинов.

Всичко за показното убийство на Алексей Петров можете да четете тук
NOVA, БНТ