Кабинетът гледа промени в Закона за здравното осигуряване
Кабинетът гледа промени в Закона за здравното осигуряване / снимка: БГНЕС, архив

Разделянето на медицинските услуги, които се заплащат от НЗОК, на основни и допълнителни, ще гласуват министрите днес с предложението за промени в Закона за здравното осигуряване, което ще разгледат.

Мотивите на Министерството на здравеопазването са, че по този начин ще се повиши качеството на медицинското обслужване, което според публикуваните данни от вчера е на едно от най-ниските нива в Европейския съюз.

Предлаганите промени връщат договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, като освен това касата ще прави проучване на удовлетвореността на пациентите от извършените здравни услуги.

Според предлаганите промени, договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетвореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ. С предложените промени се предвижда от началото на 2016 г. да започне поетапно повишаване с по пет процента годишно на дохода, върху който държавата внася осигуровки за деца, учащи и пенсионери, докато той стигне нивото на дохода на самоосигуряващите се лица.

Министрите ще гласуват и предоставянето на държавни имоти на няколко общини. На община Мизия ще бъде прехвърлен терен, където са поставени фургоните, които са временно жилище на пострадалите от наводненията през лятото на миналата година.