Изследват лабораторно новия асфалт по Цариградско шосе
Изследват лабораторно новия асфалт по Цариградско шосе / Снимка: Sofia Photo Agency

Проби от „асфалтова ядка” на бул. „Цариградско шосе” в столицата ще бъдат взети и изпратени за изследване в Националната лаборатория към фонд „Републиканска пътна инфраструктура”.

Заповед за това издаде кметът на София Бойко Борисов след граждански жалби за лошо качество на новата асфалтова настилка по булеварда от Орлов мост до алея „Яворов”.

Резултатите от пробите за качеството на новата асфалтова покривка по „Цариградско шосе” се очаква да бъдат готови за два дни.

По силата на кметската заповед асфалтовото покритие на всички новоизградени булеварди ще бъде изследвано в лаборатории. При установяване на отклонения от стандартите ще се задържат неустойките или пътната настилка ще бъде ремонтирана наново за сметка на изпълнителя.

Преди обяд заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов каза, че новият асфалт по „Цариградско шосе” е положен качествено, но и призна, че има няколко неравности, които обаче не били фатални. Той дори заподозря конкурентна атака чрез т.нар граждански сигнали към фирма „Пътища и съоръжения”, която извърши ремонта на пътя.

На фирмата все още не са приведени средства за ремонта. Те ще бъдат изплатени, едва след като се установи качеството на асфалтовата покривка. В общината има и внесен депозит за качествено изпълнение от 350 000 лева.

Председателят на Обществения комитет за контрол на уличните ремонти Атанас Черешаров каза за Дарик, че новото покритие по булеварда било добре изпълнено.