Израелските граждани у нас не са уплашени, заяви председателят на Шалом
Израелските граждани у нас не са уплашени, заяви председателят на Шалом / снимка: Impact Press Group, архив
Израелските граждани у нас не са уплашени, заяви председателят на "Шалом"
62357
Израелските граждани у нас не са уплашени, заяви председателят на "Шалом"
  • Израелските граждани у нас не са уплашени, заяви председателят на "Шалом"

Няма уплах сред израелските граждани за посещения в България. Това заяви в "Седмицата" на Дарик председателят на "Шалом" Максим Бенвенисти. По думите му медиите са преекспонирали страха и последиците от атентата в Бургас, а израелтяните "са свикнали", защото "са се случвали и по-страшни неща".

„Трябва да ви кажа, че медиите, моля да ме извините, силно преувеличиха страха и последствията от атентата в Бургас. Израелското общество скърби за всяка жертва, всеки човек е много важен, но никога не се е плашило. Ставали са и по-страшни неща. Може да е цинично да се каже, но хората са свикнали. Аз не познавам мои познати от Израел, които да са се отказали от почивката си и идването си в България след атентата", каза Бенвенисти.

Той допълни, че са били отменени посещенията на една две-три детски групи в България, но това е било по-скоро нормално презастраховане на административните органи.

По повод изказването на председателя на еврокомисията Жозе Барозу, че Европа няма да взима все още решение за Хизбула, Бенвенисти заяви: „Питайте хората, които живеят в Израел и те могат да ви кажат много по-недипломатично как се живее в условията на съседи като Хизбула и други терористични организации. Когато ти дойде до главата, нещата изглеждат по друг начин", каза още Максим Бенвенисти.

Бенвенисти бе категоричен, че за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война заслуга има цялата държава, като подчерта, че църквата и българското училище не са били отделни от държавата.