Изпитващи и хора от ДАИ взимали 20 млн. лв. годишно от рушвети
Изпитващи и хора от ДАИ взимали 20 млн. лв. годишно от рушвети / Sofia Photo Agency
Изпитващи и хора от ДАИ взимали 20 млн. лв. годишно от рушвети
21090
Изпитващи и хора от ДАИ взимали 20 млн. лв. годишно от рушвети
  • Изпитващи и хора от ДАИ взимали 20 млн. лв. годишно от рушвети

20 милиона лева годишно влизат в джобовете на изпитващи и хора от ръководството на ДАИ като рушвети, съобщиха Красимир Георгиев - председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов - председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка. Те смятат, че има сериозни корупционни практики при провеждането на шофьорските изпити.

Според Красимир Георгиев трябва да се спре с купуването на изпитите и нередностите. Той разказа: „12 март 2008 г. - пълен провал на изпит във Враца. Шестима души се явяват на полигон за книжка за ТИР. От тях четирима не си издържат полигона, което означава, че нямат право да продължат изпита на градско шофиране. Оказва се обаче, че и шестимата отиват на градско, тоест полигонът вече е издържан. Накрая, при оформянето на протокола са били седем души".

Йонко Иванов заяви от своя страна, че според новия Закон за движение по пътищата изпитващите от ДАИ нямат необходимата квалификация. Председателят на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка заяви още, че всеки изпитващ започва деня си с една депутатска заплата при положение, че средната му заплата е около 400 лева.

Според Красимир Георгиев се плаща и за да се стане изпитващ. Практиката много често била кандидат-шофьорите да се късат, докато не си платят, заяви още Йонко Иванов и допълни, че е крайно време прокуратурата да се самосезира по случая.