/ БГНЕС
Зорница Русинова беше избрана от парламента за председател на Икономическия и социален съвет по предложение на Министерския съвет. От гласувалите 80 народни представители 77 бяха "за", а трима се въздържаха.

Мандатът на консултативния орган, председателя и членовете му е 4-годишен.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи кандидатурата на Русинова и заяви, че тя притежава всички качества да бъде успешен председател на съвета.

Русинова беше министър на труда и социалната политика в периода май 2016 г. - януари 2017 г. Беше и заместник-министър. Русинова е магистър по международни икономически отношения от УНСС. Притежава магистърска степен по Българска филология и Английска филология от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има дългогодишен опит в управлението на програми и проекти, натрупан в програма на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Икономическият и социален съвет трябва да има много по-активно участие и принос във формирането на националните позиции и в тяхната защита пред Европейската комисия, особено в следващата година, в която ще се изпълнява европейската програма за България, смята Русинова.

Вярвам, че с един силен Икономически и социален съвет всички ние ще успеем да превърнем България в икономически стабилна и справедлива държава, каза в пленарна зала Русинова и благодари на депутатите за доверието.
БТА