Избират кмета на Раковски на балотаж
Избират кмета на Раковски на балотаж / снимка: Дарик - Пловдив

Кметът на Раковски ще бъде определен на балотаж, стана ясно след преброяването на гласовете на вчерашния извънреден частичен вот след смъртта на Франц Коков, управлявал общината от 1999 – октомври 2008 г. Никой от седемте кандидати не събра 50% плюс един глас.

 

 

Следващата събота ще се явят Иван Антонов от ГЕРБ, събрал 3900 гласа и смятаният за скрита кандидатура на БСП независим кандидат Петър Антонов, който отива на втори тур с 2384 гласа. Трета остана  настоящият заместник-кмет Мария Бурова, за която бюлетина са пуснали 822 избиратели. 534 от бюлетините са недействителни.  

 

Избирателната активност бе 40,5%, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Минка Гочева. Тя е малко по-ниска в сравнение с тази на последния местен вот – 48,46%. Бюлетини сега са пуснали 9606 жители на общината, срещу 10 048 в края на октомври 2007 г., когато Франц Коков спечели на първи тур с 67%.

 

От щабовете на двамата кандидати Иван Антонов и Петър Антонов казаха, че още от утре започват преговори за привличане на гласовете, дадени за останалите петима кандидати. Жители на Раковски коментират, че резултатите са симптоматични за нагласите преди парламентарните избори, на които основната битка ще бъде между ГЕРБ и БСП.

 

Новини от Пловдив