/ БГНЕС
Днешният и утрешният ден са изключително важни да се покаже, че парламентаризмът в България съществува и народните представители имат своята визия за бъдещето на държавата, съответно -  отговорността в една изключително тежка ситуация, заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието Иван Иванов по време на дебатите по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Той е "за провала на правителството във финансово-икономическата политика".

Имайте предвид какво е заложено на карта, какви са последствията, ако вотът успее, или ако не успее, апелира към пленарната зала Иванов. Защото, според него, от преценката на депутатите до голяма степен зависи авторитетът на Народното събрание - дали той ще бъде тотално уронен, или ще се даде глътка въздух.

Иванов посочи, че ако болшинството утре гласува "за" вота и правителството бъде свалено, тези, които са го подкрепили, ще носят на плещите си тежестта, че хвърлят страната в нова спирала от избори и хаос, което пък ще доведе до неясни резултати и несигурно бъдеще. Ако някой се заблуждава, че в следващ парламент ще има мнозинство, с което да управлява, се обърква, коментира министърът.

Дебатите по вота на недоверие: Скандал след нецензурна реплика на Василев

Той предупреди, че да бъдат лишени българските граждани от сигурност за бъдещето, е тотално безотговорно, особено на фона на продължаващата война в Украйна, последствията от която са неизвестни.

Днес усетих странна симбиоза между мотивите на вносителите от ГЕРБ и прочита на ДПС, също и на "Има такъв народ", отбеляза Иванов. Затова, според него, е неразбираемо тези формации да отричат, че има разбирателство помежду им.

Петков: Не разрешавайте държавата да зависи от четирима души, които не са в пленарната зала

На всички е ясно, че предсрочни избори ще блокират работата на изпълнителната и законодателната власт в момент, когато трябва да се вземат важни законодателни решения, отбеляза министърът на земеделието. В същото време, тези, които са против вота, ще гарантират стабилността в държавата и всички заедно, в рамките на този парламент, може да имаме шанса да работим за бъдещето на народа, на децата ни, заяви Иван Иванов.

Министерството на земеделието, по думите му, за шест месеца е направило много; средствата, които ще получат тази година земеделците, са безпрецедентно много и те се разпределят прозрачно.
БТА