Показах, че не съм болонка като поех предизвикателството да свикам извънредно заседание и поех всички рискове. Това заяви в "Здравей, България" по NOVA председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева.

Тя коментира отношенията си с Татяна Дончева, която бе и нейн заместник на върха на парламентарната трибуна. Ива Митева разкри, че макар да стоят рамо до рамо, двете не си говорят.

Дончева нарече Ива Митева болонка, тя отвърна: Болонката има силен характер

"Спрях да разговарям с нея, не съм й казала нито една дума след като започна да ме обижда. Странно ми е, че тя така бурно реагира срещу мен, когато смачках онова решение. Тук емоцията ми излезе наяве, показвайки моята непримиримост с решението, което първо всички подкрепиха, а после се отказаха", разкри още Митева.

"Не получих извинение, но разбрах, че госпожа Дончева е давала "ценни" съвети на млади колеги - "пускаш няколко интриги и шеги на някоя парламентарна група и после им гледаш сеира".

Ива Митева смята, че границите в 46-тото Народно събрание са били преминати. "Имаше повече омраза и гняв и като че ли спряхме да бъдем мъдри и търпими един към друг. А, Далай Лама учи, че те са признак на слабост. Когато се разбра, че ще се ходи на избори тръгнахме всички да се борим за гласовете на хората."

Филип Станев: Дончева доказа с действията си, че такива хора като нея не трябва да са в политиката

По повод скандала „500 К", тя бе категорична, че не е виждала записи.

„Наскоро самата аз разбрах какво означава „500 К". Г-жа Дончева е юрист. Тя си дава сметка за последиците чисто политически и юридически. Може би затова ответната й реакция веднага беше такава. На мен не ми е предлагала подкуп, а ми е казвала да подкрепим правителство, за да не ходим на избори. Преди време тя беше казала, че съм редила кабинети със Слави Трифонов. Тогава реагирах остро и й се обадих да я питам кога ме е видяла да правя такова нещо. И тя ме попита „Не е ли вярно?". Ако съм искала сигурно съм можела, но смятам, че не е било поя работа да редя кабинети", обясни Митева.


Запитана какво мисли за поведението на част от депутатите от ИТН, които също обиждаха свои колеги и политически опоненти от парламентарната трибуна, тя заяви: "Не приемам този начин на говорене, но отдавам това на тяхната емоция. До сега средата на тези момчета е била по-различна. Но виждам награждане в поведението им и смятам, че в един следващ парламент те ще се държат по-добре."

Ива Митева заяви, че не е сигурна, че би желала отново да бъде председател на Народното събрание. "Колебая се не заради работата - тежеше ми охраната. От днес вече нямам такава и ще откажа и да ползвам специализиран транспорт, който ми се полага 4 години", разкри още тя.

Председателят на последните два парламента разкри още, че вярва, че отправените заплахи за живота й са били поръчани. "Изпратени са на мейл на правосъдното министерство. Дори аз не бих се сетила да го направя, най-логично е да се пуснат в МВР или в Народното събрание. И се случи точно след големите скандали около НСО. От друга страна ако са били истински тези заплахи, това означава, че 14 часа аз съм оставена просто ей така в пространството, след като НСО не е било уведомено."