/ пресцентър, ГЕРБ
"Величие" поиска среща с Бойко Борисов, от ГЕРБ отказаха
"Има такъв народ" се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за предварителни разговори за кабинет.

На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.
 

пресцентър, ГЕРБ


"Да, бяхме среща с първата политическа сила, защото така решиха избирателите. Изслушахме техните идеи и оттук нататък трябва да обсъдим с колегите. Нищо конкретно не се случи в нея. Ако имаме конкретика по-нататък ще я споделим, но в момента няма какво точно да се каже", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Страната без правителство е блокирана, с лошо правителство е още по-зле. Колегите от ГЕРБ са достигнали до идеята до експертен кабинет", допълни още той.

По думите му не са коментирани имена на министри или на премиер.

Единственото сигурно нещо на този етап е, че ГЕРБ-СДС иска да направи правителство и да поемем отговорността за това да има правителство на споделената отговорност. Нито колегите от ДПС, нито колегите от ИТН са изразили ясни и категорична позиция в подкрепа на правителство, заяви Деница Сачева, която е от контактната група.

"На този етап не сме получили никакви категорични отговори по отношение на парламентарна подкрепа", посочи Сачева,

"Срещата премина в конструктивен дух. Разговаряхме по конкретните политики, които предлагаме в нашата управленска програма. Подробно обсъдихме политики, свързани с образование, пазар на труда, енергетика, съдебна реформа и др. Оставихме вратата отворена за това да продължим разговорите конкретно по политики. Конкретни имена, структури и т.н. не са обсъждани", посочи още тя.

Сачева също така разкри, че от ГЕРБ са получили писмо от Николай Марков от партия "Величие", в което той изразява желание да се срещне с Бойко Борисов, но такава среща няма да се състои.

Марков заяви преди няколко дни, че не иска да се среща с контактьори, а иска лидерска среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ден втори от преговорите за кабинет: БСП няма да отидат на срещата с ГЕРБ

По-рано от БСП не се отзоваха на поканата, подобно на ПП-ДБ и "Възраждане" в понеделник. От партията отговориха с писмо на поканата на ГЕРБ, в което посочват, че имат последователна политика въз основа на решение на Националния съвет да не подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС, както и че "форматът, предложен от ГЕРБ, не отговаря на разбирането за надпартийна структура".


пресцентър, ГЕРБ


ДПС и ИТН до този момент единствени откликнаха на срещата.

До този момент, единствено ДПС и ИТН. ГЕРБ и ДПС водиха разговори в понеделник, като беше отбелязано, че имат много "сходства" в идейните си виждания. След срещата Деница Сачева обяви, че е станало ясно, че с ДПС имат сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в Еврозоната, икономическия растеж, основан на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и други секторни политики.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня