/ пресцентър, Министерски съвет
Електронното здравно досие, електронната рецепта и електронната здравна карта ще са готови до ноември
Електронната здравна система с всички нейни модули и компоненти ще бъде изработена безвъзмездно от родните IT специалисти.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание и срещата с борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

Премиерът благодари на компютърните предприемачи.

"Толкова драго ми става, че имаме истински патриоти, загрижени за здравето на хората млади момчета и момичета. Едно голямо благодаря от нас, действайте! Това, което правите, е също един пример за младите хора и за други бизнесмени, които единственото, което ги интересува е колко пари ще вземат от държавата", заяви Борисов. И каза по адрес на IT бизнеса: "Те не го правят за мен или за правителството, правят го за народа си".

Компютърните ни спецове ще дарят на държавата 15 хиляди часа високоинтелектуален труд. Така ще се сложи край на протакането през годините и отлагането на електронната здравна карта, електронното досие, електронната рецепта и др. В националната електронна здравна система ще фигурират още важни регистри за лекарствата, система за диагностика и за наблюдение на лица под карантина, уточни здравният министър Кирил Ананиев. Очаква се цялата система да е готова до ноември и да влезе в сила от следващата година.

"Това е доказателство, че кризата не само поражда предизвикателства, но ражда и възможности. Най-сетне в срок от няколко месеца можем да изградим националната здравна система с всичките й модули - и електронната рецепта и досие", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той изтъкна, че на здравното министерство му отнели една цяла година безуспешните опити да се намери изпълнител на поръчката, а обжалвания също затлачили нещата.

"Това, което ни подтикна към този ход, е, че мдържавата е в тежко положение. Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне в един момент на тебе. На IT фронта сме много силни и сигурни, в България има IT  специалисти на световно ниво", коментира един от членовете на борда на асоциацията - Пламен Цеков. От ръководството на асоциацията разкриха, че почти всички фирми, нейни членове, реагирали с идеи само за 24 часа от инициативата.