Йоан Матев за първи път застана пред съда без белезници. Причината е, че от април е под домашен арест. Той е подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015-та година.

По-леката мярка за неотклонение на Матев предизвика протест пред Съдебната палата в София, предава NOVA

Въпреки изминалите години и липсата на белезници на ръцете, Йоан Матев и днес запази мълчание пред медиите.

Продължава делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Близките на убития Георги се събраха пред Съдебната палата преди делото срещу единствения подсъдим за смъртта му, именно заради изменената му мярка. Матев лежа в ареста 3 години до този април.

„Това не е справедливо. Да се отнеме човешки живот и да го пуснат под домашен арест, това не е мярка, която трябва да се приложи в такъв вид случаи”, казват събралите се пред Съдебната палата.

Подсъдимият е с проследяваща гривна, за да не избяга, но според вуйчото на починалото момче, това е ненадеждно.

„Евентуално, ако има някакъв пропуск в сигнализирането към централната система , която наблюдава тези хора, които са под домашен арест, трябвало да се реагира до 3 часа, което за мен е предостатъчно време да се извърши друго престъпление”, смята Илиян Георгиев, вуйчо на Георги Игнатов.

Окончателно: Йоан Матев, подсъдим за убийството в Борисовата градина, излиза от ареста

Според семейството и приятелите на Георги процесът срещу Йоан тече твърде бавно.

Не мисля, че е нормално. Когато има убийство, има убиец, трябва да има присъда. Присъда не е да си седи вкъщи, по никакъв начин няма как да бъде приемливо това”, казва Диана.

Делото срещу Матев е в начална фаза и продължава с разпити на свидетели=

Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 12 години. Времето, в което е задържан в ареста или вкъщи, ще бъде приспаднато към присъдата.
NOVA