Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков
Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков / БГНЕС
България има реалната възможност да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата. В това са категорични от Министерството на здравеопазването, откъдето вече са изготвили интернет страница и видеоклип, показващ положителните черти на страната ни.

Преместването на агенцията, която е позиционирана в Лондон, се налага поради оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Андрей Новаков: Великобритания да плати разходите по преместването на агенциите

Единственият критерий, на който България не отговаря
към момента, е наличието на сграда, в която агенцията евентуално да се помещава. Такава обаче ще бъде построена в столицата, в случай, че страната ни бъде избрана за домакин на агенцията, информира днес заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Изборът ще бъде през ноември, като дотогава здравните власти ще преговарят с деветте страни членки, които няма да кандидатстват за домакинство на агенцията, да гласуват за нас.

Европейската агенция по лекарствата, която понастоящем е позиционирана Лондон, е стратегическа агенция. Това е структурата, която разрешава, управлява и наблюдава лекарствения пазар на територията на целия ЕС, обясни д-р Ненков. Той посочи, че в тази агенция работят 800 души. ЕС търси място къде да позиционира Агенцията след Брекзит.

"Много ми е неприятно да слушам всякакви хора, които по всякакви начини обясняват как нямаме шанс. Това не е вярно", категоричен е зам. здравният министър. "Какво й е на София? Какво й е лошото на България, че да не може тези сериозни професионалисти да дойдат при нас? Кое й е лошото на България, освен че е бедна", пита той.

Д-р Ненков призна, че ако спечели някоя от големите столици, би възприел това като доказателство, че Европа върви на две скорости. "Със зъби и нокти ще се борим да представяме нашата столица и нашата страна пред държавите, които смятаме, че има смисъл, за да гласуват за нас, да им покажем, че ако дойде агенцията тук, за всички ще бъде добре", каза Ненков.  

Зам. здравният министър изтъкна, че ако Европейската агенция по лекарствата се премести у нас, това би означавало нейните служители с високи заплати и техните семейства да харчат парите си тук. Освен това ежедневно агенцията се посещава от огромен брой експерти и търговци с лекарствени продукти. Също така Ненков допуска, че ако агенцията "дойде" у нас, би могло някои от централите на големите лекарствени корпорации да се преместят в българската столица.

Има го и чисто имиджовия момент, който не е за подценяване, но за д-р Ненков той бил на заден план.