Андрей Новаков
Андрей Новаков / ЕНП/ГЕРБ

Европейските агенции, които се намират във Великобритания, трябва да бъдат релокализирани след излизането на страната от Съюза за нейна сметка. Тази позиция изрази евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Пред две от стратегическите европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата, която одобрява и следи за безопасността на лекарствата на европейския единен пазар, и Европейският банков орган, координиращ банковите правила в ЕС, стои въпросът как и къде да бъдат преместени след Брекзит. Европейската комисия вече събира кандидатурите на заинтересованите страни. В интерес на справедливия баланс между държавите членки приоритет трябва да имат тези,  които в момента не приютяват нито една европейска децентрализирана агенция. Сред тях е и България.

Ученици, резбовали логото на българското председателство, заминават за Брюксел

„Преместването на агенциите може да се окаже сериозен разход за държавите членки, които освен да осигурят необходимата инфраструктура и условия за персонала,  трябва да поемат и разходите по релокализирането. Справедливо е тази тежест да се поеме от Обединеното кралство и да бъде калкулирана в общите разходи по излизането, които дотук се равняват на близо 50 млрд. паунда.“, казва Андрей Новаков

В същото време, само в агенцията за лекарствата работят над 900 човека (50 от които да граждани на Обединеното Кралство) и повече от 20 европейски държави проявяват интерес към нея. Освен осигуряване на нови работни места в държавите членки, позиционирането на агенцията ще концентрира наука и иновации в тази област, както и свързани индустрии.