Андрей Новаков
Андрей Новаков / ЕНП/ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков внесе в Европейската комисия предложение за нова програма на стойност 1.25 млн. евро. Проектът цели прекратяване манипулациите на километражите в употребявани автомобили  и ще работи във всички държави от Европейския съюз (ЕС).

Ученици, резбовали логото на българското председателство, заминават за Брюксел

Предложението, което носи името O.R.E.L., предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни би означавало опит да бъде заблуден потенциалният купувач.Инициативата е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Андрей Новаков ще участва в национална обиколка за популяризиране на европейско финансиране



Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил. Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9.6 млрд. евро годишно.

Андрей Новаков: ЕС отпуска още €6 млрд. за инфраструктура, сигурност и нови работни места

Предложението на Новаков е базирано върху съществуваща практика в Белгия и Холандия и цели затегнат контрол срещу манипулациите на автомобилните километражи, които ощетяват потребителите на автомобили втора ръка и представляват пряка заплаха за сигурността им.