Има неясноти след промените в Конституцията, с които Висшия съдебен съвет беше разделен на два отделни съвета, съобщи NOVA. Съдебни кадровици заговориха, че дори е възможно служители и магистрати да останат без заплати, ако спешно не бъдат приети изменения в съдебния закон. Причината - неуредени въпроси кой вече се разпорежда с бюджета.

Напрежението в системата идва от това, че не е изрично записано в закон кой е първостепеннен разпоредител с бюджета. Досега това беше Пленумът на Висшия съдебен съвет. Но с промените в Конституцията той вече не съществува.

"НС трябва да каже дали продължава да функционира този ВСС в неговите съставни части - колегиите и Пленума, до приемането на законите в изпълнението на Конституцията", заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Според членове от Съвета новата ситуация може да остави без заплати служители и магистрати, както и това да няма кой да плати за ремонти, ток, вода. В позиция до NOVA министърът на правосъдието отрече приетите промени да са довели до невъзможност съдебната власт да функционира.

Според юристи до избора на нови членове на прокурорския и съдийския съвет, което ще стане най-рано след 9 месеца, с бюджета ще се занимават настоящите членове.

"Пленумът на ВСС бе преуреден в Общо събрание на двата съвета с действащите вече текстове в Конституцията. Едно от правомощията му е да се занимава с приемането и обсъждането на бюджета на съдебната власт", каза Иван Брегов, юрист в ИПИ. 

Други смятат, че ВСС тълкува превратно новите изменения в основния закон. "Преди това има проблем със съдията, който трябваше да разследва главния прокурор. Но пък нямаше никакъв проблем за този ВСС, когато трябваше да назначи наследника на Гешев, макар и временно - Борислав Сарафов. Тогава въпреки празнотата в закона набързо се събра прокурорската колегия и набързо избра Сарафов", посочи Андрей Янкулов, юрист.

Очаква се следващата седмица въпросът да бъде обсъден в парламента.
NOVA